Neugodan osjećaj žarenja u ždrijelu i u donjem dijelu prsišta nazivamo žgaravicom. Ova tegoba muči mnoge, a nastaje kada se želučani sadržaj vrati u jednjak.
Uvijek nastaje nakon jela, smatra se simptomom bolesti u probavnom sustavu, a ponekad je jednostavno znak da morate promijeniti svoju prehranu i način života, piše Zadovoljna.hr.
1. Jutarnja kava na prazan želudac
Među namirnicama koje opuštaju sfinkter i na taj način omogućavaju vraćanje kiseline u jednjak nalaze se pića s velikom količinom kofeina poput kave. Nikako je nemojte piti na prazan želudac.
2. Ispijanje alkohola uz cigaretu.
Alkohol i duhan također utječu na sfinkter, ali u ovom slučaju važniji je njihov negativan utjecaj na slinu. Uzrokuju dehidraciju i smanjenje stvaranja sline pa je zbog toga teže neutralizirati kiseline u želucu i natjerati ih da odu iz njega.
3. Prekomjerna konzumacija žvakaćih guma s pepermintom
Pepermint ima jednak učinak kao i kofein, stoga biste trebali izbjegavati sve što u sebi sadrži ulje peperminta.
4. Mali noćni zalogaji
Ako imate žgaravicu, nemojte jesti minimalno dva sata prije odlaska na spavanje i obavezno izbjegavajte jesti u kasne noće sate i potom se vratiti u krevet. Nakon jela počinje proces probave, a to znači da će u vašem želudcu biti više kiseline.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.