Šest zajedničkih osobina uspješnih dijeta

Lifestyle 19. lis 201517:36 > 17:53
YouTube/Food, People, Places

Osim što od tisuća dijeta i načina prehrane možete birati koju želite i koja vam najviše odgovara, postoji i onih nekoliko pravila koja kao da pale svaki put, i na svakome.

Ona se uglavnom odnose na ona koja čine temelj mediteranske dijete, dijete smanjenog unosa ugljikohidrata,  paleo dijete i prehrane bazirane na cjelovitoj, biljnoj prehrani.

Iako se čini da rasprave o dijetama i koja od njih je najuspješnija neće nikada stati, Business Insider napominje da je vrijeme da se fokusiramo na one značajke koje su zajedničke svim uspješnim dijetama, umjesto da se ‘prepucavamo’ slabostima nekog načina prehrane.

Ovo su te uspješne karakteristike koje ih povezuju:

1. Mali unos šećera

Iako neki ljudi neće niti osjetiti višak šećera koji unose, činjenica je da ga većina ljudi unosi peviše. Kada unosimo previše šećera, pri čemu se prvenstveno misli na onaj prerađeni u raznim slatkim proizvodima, jetra je preopterećena i pretvara ga u mast. Osim što to rezultira viškom masnih naslaga i kilograma, radi se i o praznim kalorijama, nakon kojih ostajemo i dalje gladni.

2. Eliminiraju prerađene ugljikohidrate

Radi se nezdravim ugljikohidratima, poput brze i industrijski prerađene hrane, a takva hrana se obično bazira na brašnu koje nije napravljeno od cjelovitih žitarica.

3. Isključuju i industrijski proizvedena biljna ulja

Biljna ulja nisu oduvijek dio ljudske prehrane, već tek zadnjih sto godina, od kada imamo tehnologiju potrebnu za njihovu proizvodnju. No, brojna su istraživanja navela da biljna ulja zapravo nisu zdravija, nego i potencijalno štetna ljudskom zdravlju. Svemu doprinosi i način na koji ih se proizvodi, pa im se često znaju oduzeti hranjive vrijednosti, što ih čini “čistom” i beskorisnom masti u našem organizmu.

Ovo ne uključuje kokosovo i maslinovo ulje koji su i dalje “pioniri” zdrave prehrane.

4. Isključuju umjetne transmasti

Ovakve, smatra se, nezdrave masti uglavnom se dobivaju hidrogenizacijom biljnih ulja, a brojne ih studije povezuju sa srčanim bolestima. Potencijalno su otrovne, neprirodne su i od njih nema niti jedne prehrambene koristi za organizam.

5. Uspješne dijete jako cijene povrće i vlakna

Mnoge dijete temelje se na tome da izbacuju određenu vrstu hrane, no sve uspješne obično uključuju puno povrća i vlakana. Osim visoke hranjive vrijednosti, povrće je i dobar antioksidans koji pročišćava organizam.

6. Fokus je na hrani, ne na kalorijama

Morgue File/Ilustracija

Mnogi će vam nutricionisti zaapravo reći da je “najveća greška” fokusirati se na broj unesenih kalorija, umjesto da brinete o tome da se hranite pravodobno i kvalitetno. U svakodnevnom životu možda pomaže jedno ‘malo pravilo’ – što je više opisa i sastojaka na etiketi, to je lošiji izbor hrane. Najzdravija hrana ipak dolazi “sama” i u komadu.