FOTO Na Visu spasili morsku kornjaču koju su već kljucali galebovi

Lifestyle 20. pro 202117:50 > 17:561 komentar
Ana Kovač

Lijepa priča o slozi i pomoći u predblagdansko vrijeme stiže s otoka Visa gdje su se brzo uspjeli organizirati i pomoći ozlijeđenoj morskoj kornjači koja je gotovo već postala obrok galebovima.

Priču je na društvenim mrežama podijelila Ana Kovač koja je ispričala kako su djeca uočila ozlijeđenu kornjaču, najvjerojatnije želvu, te posumnjali da se možda zapetljala u plastiku.

Odmah je Ana pokrenula akciju i počela tražiti brod da se kornjača preveze na liječenje u Split, pogotovo jer su u međuvremenu primijetili da su je galebovi počeli kljucati.

Dok se tražio brod, jedna mama je s nekolicinom djece dežurala na rivi i tjerala galebove koji su odlučili da bi im kornjača mogla biti dobra užina.

Nakon što su uspjeli doći do kornjače i izvući je van, primijetili su da joj je ozlijeđena peraja. Posada Jadrolinije osigurala je mjesto kornjači na brodu, a veterinari oporavilišta na Lošinju osigurali su prihvat kornjače u Splitu.

Ana Kovač

Svakako treba spomenuti da ni transport kornjače nije bio bezazlen. Životinju je trebalo polijevati morem pa su napunili boce i polijevali je, a kolicima prevezli do trajekta.

“Djeca su kasnila na ručak jer su pomagala, nemojte ih kazniti”, napisala je Ana Kovač i dodala: “Prekrasnim činom i srcem punim k’o kuća zatvaramo ovu nikakvu 2021.”

Ana Kovač

Morske kornjače su u Hrvatskoj inače strogo zaštićene životinje. U slučaju da pronađete ozlijeđenu jedinku koja pripada skupinama morskih kornjača, morskih sisavaca ili hrskavičnih riba (morski psi i raže), iznimno je važno brzo djelovati kako bi joj se mogla pružiti potrebna pomoć u što kraćem roku. Nazovite 112 i organizirat će se pomoć. Ako je riječ o uginuloj jedinki, vaša dojava može pomoći u prikupljanju važnih podataka koji će rezultirati definiranjem adekvatnih mjera zaštite za navedene vrste, naglašavaju u Zaštiti prirode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar