Grijao ga svojim tijelom: Planinara na Velebitu 13 sati čuvao je pas

Lifestyle 02. sij 202214:56 > 14:56
Izvor: HGSS

Akcija spašavanja planinara uspješno je završena.

HGSS na svojoj Facebook stranici objavio je nastavak priče o planiranu kojeg su spašavali s Velebita.

“Prijateljstvo i ljubav između čovjeka i psa ne poznaju granice. Spletom nesretnih okolnosti jučer popodne otklizali su zajedno niz padinu. Zajedno u sretnim i teškim trenucima, takav je život. North je prošao bez ozljeda, ali njegov prijatelj, mladi planinar nije bio te sreće. Sklupčao se uz njega i grijao ga svojim tijelom. Njegova odanost nije prestala ni dolaskom spašavatelja, bio je jedan od nas čuvajući svoga čovjeka 13 sati. Iz ovoga primjera svi možemo naučiti o brizi jednih o drugima”, pišu.

Podsjećamo, Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) izvijestila je u nedjelju da je uspješno završila jedinu od najtežih akcija spašavanja unesrećenog koji se nalazio na izrazito nepristupačnom terenu najvišeg vrha Velebita, Vaganskog vrha.

U akciji koja je trajala gotovo 13 sati sudjelovalo je 27 spašavatelja iz Stanica Gospić, Zadar, Split i Istra, a tehnički i fizički izuzetno zahtjevnu akciju dodatno su otežavali snijeg, led, odroni i polomljena stabla koja su prepriječila staze.

VEZANA VIJEST

Tri ekipe krenule su u subotu prema unesrećenom planinaru koji je otklizao niz padinu od 150 metara na Vaganskom vrhu. Krenuli su iz doma Paklenica, preko Rujna, i s ličke strane, a odroni i stabla priječili su pristup pojedinim šumskim putevima, napisali su tijekom akcije.

Nešto prije ponoći došli su prvi timovi do planinara koji je zadobio ozljede noge, a unesrećenog planinara spašavatelji su predali timu hitne medicinske pomoći jutros u 7,55 sati.

Hrvatska gorska služba spašavanja je nacionalna, dobrovoljna, stručna, humanitarna i nestranačka udruga javnoga značaja, koja ima za cilj sprječavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u planini i na drugim nepristupačnim područjima i u izvanrednim okolnostima.

Okuplja gorske spašavatelje HGSS-a koje pokrivaju cijelo područje Republike Hrvatske.

Teritorijalno je organizirana na 25 stanica. Poziv bilo kojem članu Gorske službe spašavanja ujedno i poziv cijeloj službi čime se mobiliziraju svi potrebni potencijali cijele službe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar