Jednostavno se riješite plijesni sa svake površine u vašem domu

Lifestyle 12. stu 202112:311 komentar
Izvor: Panthermedia / Profimedia

Spore plijesni su posvuda oko nas, u svim klimatskim uvjetima. Plijesan je gljivica i neke vrste su izuzetno korisne za čovječanstvo (primjerice penicilin), dok druge mogu biti prilično opasne.

Što je plijesan?

Plijesan je gljivica koja raste na toplim, vlažnim mjestima u vašem domu poput kupaonice te na tkaninama i knjigama pohranjenim u vlažnim podrumima. Plijesan počinje kao siva ili bijela praškasta nakupina. Postat će crna ili smeđa ako se odmah ne ukloni.

Ako osjetite miris plijesni bilo gdje u svom domu, tada imate visoku koncentraciju plijesni. Može doći iz košare napunjene vlažnim ručnicima, iz bilo kojeg vlažnog prostora u domu, blizu prozora i vrata ili tepiha kojemu se nakupila plijesan u podlozi. Osjetite li taj miris, definitivno je vrijeme da poduzmete akciju kako biste se riješili problema.

Nijedna plijesan u domu nije dobra, ali neke vrste su opasnije od drugih. Plijesan može promijeniti boju i polako oštetiti površine, ali postoje mnogo opasnije plijesni koje mogu oštetiti strukturu vašeg doma. Ako vidite crnu ili zelenu plijesan koja je nejasna ili sluzava, a zid ili drvo ispod su mekani ili se mrve, nastala je nepovratna trulež i plijesan i oštećene površine moraju se odmah ukloniti, piše Dom&dizajn.

Zapošljavanje profesionalaca

Ako se pojava plijesni tretira rano, lako je možete riješiti sredstvima za čišćenje u kućanstvu.

Opće pravilo je ako plijesan pokriva metar ili više četvornih metara, vrijeme je da pozovete stručnjaka. Uklanjanje velikih nakupina plijesni zahtijeva izlaganje jakim kemikalijama i pravilno odlaganje zaraženih građevinskih materijala, stoga je bolje da se time pozabave stručnjaci.

Proizvodi koji uklanjaju plijesan

Izbjeljivač: Natrijev hipoklorit ili obični izbjeljivač za kućanstvo najbolje djeluje na uništavanje plijesni i uklanjanje bilo kakve promjene boje. Prilično je jak i prije upotrebe ga treba razrijediti.

Upozorenje! Kada radite s izbjeljivačem, budite oprezni kako biste izbjegli udisanje opasnih para. Izbjeljivač se nikada ne smije kombinirati s amonijakom.

Vodikov peroksid: Vodikov peroksid (otopina od tri do 10 posto), manje jak od izbjeljivača s klorom, ubit će plijesan i posvijetliti mrlje. Iako ima učinak izbjeljivanja, djeluje sporije od izbjeljivača s klorom, ali nema toliko štetnih para.

Destilirani bijeli ocat: Ocat je kiseo i polako razgrađuje strukturu plijesni i ubija je. Ocat je relativno nježan, ali mogu ostati mrlje od plijesni i može biti potrebno dodatno ribanje sredstvom za čišćenje kućanstva.

Soda bikarbona i boraks: svaki natrijev bikarbonat (soda bikarbona) i boraks imaju visok pH koji inhibira rast i opstanak plijesni. Oba proizvoda su jeftina, netoksična i lako se miješaju s vodom. Boraks će djelovati bolje od sode bikarbone za uklanjanje svih zaostalih mrlja, ali nije tako učinkovit kao jači proizvod za čišćenje.
Kada koristite bilo koji od ovih proizvoda, nemojte potpuno isprati otopinu za čišćenje. Ostavljanjem malo sredstva za čišćenje pomoći će spriječiti budući rast plijesni.

Uklanjanje plijesni s tkanina

Ako se dogodila poplava u vašem domu, a plijesan i bakterije su ostavljene da rastu danima, možda će biti nemoguće spasiti predmete od tkanine. Međutim, ako se plijesan razvila zbog vlage i brzo ste je tretirali, lako se može ukloniti s većine tkanina.

Započnite iznošenjem predmeta van kako biste uklonili što više plijesni i spriječili širenje spora u vašem domu. Ako se tkanina može prati, koristite najtopliju vodu preporučenu na naljepnici za njegu i dodajte dezinficijens. Ako mrlje ostanu, napravite otopinu od izbjeljivača na bazi aktivnog kisika i vode i ostavite tkaninu da se namače najmanje osam sati.

Za tkanine koje su predviđene samo za kemijsko čišćenje, obrišite plijesan izvana, a zatim se obratite profesionalnom čistaču. Ako se na vrijeme prepozna i ukaže na mrlje; većina tkanina može se uspješno restaurirati.

Uklanjanje plijesni s kožnih cipela, kaputa, dodataka i namještaja

Plijesan na kožnim kaputima, cipelama, torbicama i namještaju treba ukloniti vani, ako je moguće. Obrišite površinu krpom umočenom u destilirani bijeli ocat, a zatim dobrim sredstvom za pranje kože i toplom vodom. Osušite mekom krpom i ostavite da se potpuno osuši na zraku. Nakon što se potpuno osuši, tretirajte predmet regeneratorom za kožu.

Uklanjanje plijesni s kućanskih aparata

Uređaji poput perilica rublja, hladnjaka i aparata za kavu koji kombiniraju vlagu, toplinu ili hranu često nakupljaju plijesan i trebaju čišćenje.

Očistite perilice tako što ćete barem jednom mjesečno pokrenuti ciklus tople vode s klorom (bez odjeće). Pregledajte svaki kutak na vratima perilice s prednjim punjenjem kako biste bili sigurni da nema plijesni koja bi mogla učiniti da odjeća ima miris neugodan miris.

Destilirani bijeli ocat pomaže u sprječavanju rasta plijesni i izvrsno čisti hladnjake i aparate za kavu.

Uklanjanje plijesni s pločica i žbuke

Vlažnost u kupaonici i prljavština na površinama stvaraju savršeno okruženje za rast plijesni. Postoji mnogo komercijalnih sredstava za čišćenje koja možete kupiti, ali klor i voda su jednako učinkoviti i mnogo jeftiniji.

Jednostavno pomiješajte jedan dio izbjeljivača sa 16 dijelova vode (jedna šalica izbjeljivača na 4 litre vode) i nanesite na područja zahvaćena plijesni. Ostavite otopinu da ostane na pljesnivom području najmanje 15 minuta prije ribanja. Isperite vodom i osušite, držeći prozore otvorenim dok se sve potpuno ne osuši.

Uklanjanje plijesni s unutarnjih zidova i podova

Ako je plijesan nejasna i crna, može biti mnogo gore nego što mislite. Područje treba dobro pregledati kako bi se provjerilo ima li strukturnih oštećenja. Nosite zaštitne naočale i zaštitu za disanje. Sav građevinski materijal treba pakirati u čvrste plastične vrećice i pravilno zbrinuti. Ostavite da se područje temeljito osuši i izvršite sve potrebne popravke.

Za čišćenje poroznih površina kao što su drvo i suhozid, otopini izbjeljivača i vode treba dodati deterdžent kako bi bolje prijanjao pripravak. Pomiješajte jedan dio deterdženta za posuđe s 10 dijelova izbjeljivača i 20 dijelova vode. Nanesite spužvicom ili krpom, nastojeći ne nanijeti previše na površine. Nemojte ispirati i ostavite da se otopina osuši na zraku.

Uklanjanje plijesni s vanjskih površina kuće

Izbjeljivač na bazi klora je prilično učinkovit u čišćenju svih vrsta kućnih obloga, betona, cigle i kamena, ali je štetan za biljke i travnjake. Svakako pokrijte sve ranjive biljke plastičnom folijom.

Pomiješajte jednu šalicu izbjeljivača s 4 litre vode vode. Otopina se može koristiti s vrtnom prskalicom, električnom perilicom ili za ručno ribanje. Uvijek nosite zaštitne naočale, rukavice, zaštitnu odjeću i masku. Otopina izbjeljivača će uzrokovati gubitak boje na bilo kojoj vrsti tkanine.

Navlažite pljesniva područja običnom vodom, zatim otopinom izbjeljivača i vode i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Ako dio posvijetli, premjestite se na drugo područje. Ako mrlje ostanu, oribajte to područje, a zatim ponovno nanesite još izbjeljivača i vodene otopine. Ostavite da se potpuno osuši na zraku.

Obližnje zasađene površine isperite običnom vodom, piše Dom&dizajn.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar