Znate li da se trećina svjetske proizvedene hrane (1,3 milijarde tona godišnje) uzalud baca? Prema procjenama Agencije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, ta količina bi bila dovoljna da prehrani najmanje 2 milijarde ljudi.
Ovoj šteti moramo dodati ekološku štetu proizašlu iz proizvodnje ove hrane – procjenjuje se da je 10% ukupnih emisija stakleničkih plinova posljedica tog otpada. Otuda i upozorenje spomenute agencije, engleske skraćenice FAO – za očuvanje planeta bitno je dobro iskoristiti hranu i barem upola smanjiti njeno bacanje, piše City Magazine.
Zabrinjavajuće je to što se, prema studiji Europske unije, 53% hrane baca kod kuće. Tijekom prošle godine španjolska su domaćinstva bacila više od 1,2 milijuna tona hrane u dobrom stanju, 8,6 posto manje nego prethodne godine. Iako ovi podaci pokazuju napredak u pravom smjeru, oni potvrđuju da ova nacija još uvijek ima poteškoće u planiranju koje bi omogućilo pravilnu upotrebu hrane.
S druge strane, rast cijena hrane zbog inflacije istaknuo je važnost izbjegavanja bacanja hrane više nego ikada. Prema anketi koju je provela Ekilu, aplikacija za zdravu prehranu s onim što vam je pri ruci, 33% Španjolaca kaže da bacaju manje zbog inflacije cijena hrane, dok 66% kaže da bacaju isto kao i prije, piše Women’s Health Espana.
Sasvim je normalno da u uvjetima vrlo visokog rasta cijena ljudi nastoje bolje iskoristiti hranu koju kupuju. Raste percepcija da je bacanje hrane bacanje novca”, poručuje Carlos Melara, izvršni direktor i osnivač ove aplikacije. „Postoji veća svijest o utjecaju koji bacanje hrane ima na naš planet. Ali, ekonomski aspekt pomaže da se ubrzaju radnje kako bi se to izbjeglo”, dodaje on.
Kako smanjiti bacanje hrane?
Jeste li znali znali da se sva hrana ne baca jednako? Prema istraživanju u smeću najčešće završavaju voće i povrće (52%) te ostaci obroka (45%). U znatno manjoj mjeri bacaju se mliječni proizvodi (2%), te meso i/ili riba (1%).
„Kao što različite studije i isti ispitanici ističu, planiranje obroka i kupovina samo onoga što je neophodno najbolje je sredstvo protiv bacanja hrane kod kuće”, kaže Karlos Melara. „Ponekad je dovoljno napraviti mali spisak jela koja planirate kuhati naredni tjedan i unaprijed razmisliti o sastojcima koji će vam biti potrebni“.
Kellog’s, robna marka posvećena brizi za planet kroz svoje održive proizvodne prakse, podijelila je nekoliko savjeta za smanjenje bacanja hrane:
Planiranje
Prije sastavljanja spiska za nabavku, dobro provjerite sadržaj frižidera i ostave kako biste u košaricu uključili samo potrebne proizvode.
Osmislite tjedni jelovnik kako biste najprije upotrebili najkvarljivije proizvode. Osim izbjegavanja otpada, kreiranje ovog jelovnika omogućit će vam da uvrstite sve grupe namirnica kako bi naša ishrana bila uravnoteženija i hranjivija.
Organizacija
Nakon kupovine, uvijek odložite starije namirnice ispred novih kako biste smanjili šanse da nekom zaboravljenom proizvodu istekne rok trajanja.
Razlikujte rok valjanosti koji označava da se ovaj proizvod ne smije konzumirati ili ga ne bi bilo poželjno konzumirati nakon tog dana i rok trajanja koji se odnosi na mnogo trajnije i stabilnije proizvode.
Potrošnja
Prije kuhanja pravilno procjenite porcije. Ovaj jednostavan korak vrlo je koristan kako biste izbjegli pripremu više hrane nego što je potrebno i njeno kvarenje ili završavanje u smeću.
Iskoristite ostatke već skuhane hrane za pripremu drugih jela.
Još dvije stvari koje mogu pomoći vašem budžetu i planetu
Zatražite ostatke za ponijeti kad idete u restoran. I koristite aplikacije poput ranije spomenute, koja nudi mnoštvo jednostavnih i zdravih recepata za pripremu sa svime što imate u frižideru, što vam pomaže u planiranju jelovnika i sastavljanju spiska za kupovinu.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!