Kurkuma kao lijek: Zašto je dobra, ali i na koje nuspojave trebate pripaziti?

Lifestyle 18. kol 202110:13 > 10:20
začini, papar, kurkuma, mljevena paprika, biber, kajenski papar, pikantna hrana, začinjena hrana
Izvor: Unsplash/Ilustracija

Kurkuma je biljka žute boje koja raste do metar visine i ima dugačke, duguljaste listove. Najviše kurkume se proizvodi i koristi u Indiji, odakle se izvozi u ostatak svijeta.

U medicinske svrhe se počela koristiti još prije 4.000 godina u Indiji. Osim kao lijek, kurkuma se uvelike koristi kao začin u kuhinji diljem svijeta, ali i kao sastojak pojedinih kozmetičkih proizvoda.

Kurkuma kao lijek

Kurkuma daje hrani poseban okus, a zaslužna je i za posebnu žutu boju začina curryja, senfa i drugih namirnica. Kurkuma kao lijek se može koristiti u obliku suplemenata, točnije kapsula, a može se koristi kao začin ili piti u čaju. Djeluje na niz stanja i bolesti, kao što su: reumatoidni artritis, konjuktivitis, rak kože, vodene kozice, urinarne infekcije, visoki kolesterol te ubrzava zarastanje rana.

VEZANA VIJEST

Kurkuma svoje djelovanje može zahvaliti polifenolu kurkuminu, zbog kojeg pomaže u održavanju normalne razine šećera u krvi i kao takva može spriječiti nastanak ili se koristiti za tretiranje dijabetesa tipa 2, a jednako tako i štiti srce te osigurava zdravlje srca.

Pokazalo se kako kurkuma djeluje i na bol. Smanjuje simptome PMS-a te ublažava menstrualne grčeve, a pomaže i kod glavobolje, kod probavnih problema i bolova u području abdomena. Također, ima i antibakterijsko i protuupalno djelovanje te je dobar antioksidans.

Ipak, kurkuma sadrži samo tri posto kurkumina i zato je za najbolji učinak kurkume potrebno uzimati suplemente.

Dakle, kurkuma je dobra za:

  • ublažavanje bolova
  • ublažavanje depresije
  • zdravlje srca
  • urinarne infekcije
  • artritis
  • razne upale
  • zarastanje rana

Koje su nuspojave kurkume?

Kurkuma odlično djeluje na organizam kada se uzima i u manjim količinama.

Važno je uzimati je dulji vremenski period te obratiti pažnju pojavljuju li se nuspojave kao što su mučnina, vrtoglavica ili proljev.

Ne preporuča se korištenje kurkume u većim količinama za vrijeme trudnoće i dojenja.

Jednako tako, kurkuma usporava zgrušavanje krvi pa se ne smije koristiti kod uzimanja lijekova koji obavljaju istu funkciju jer se može povećati opasnost od modrica ili krvarenja.

Koji su nedostaci kurkume?

Kurkuma ima mnoge prednosti, ali ima i nedostatke. Glavni problem je taj što mnogi znanstvenici i liječnici osporavaju blagodati ove biljke jer one nisu dovoljno istražene i potkrijepljene dokazima. Iako su provedena istraživanja, ona su ili provedena samo na životinjama ili je ispitana skupina vrlo mala pa se rezultati ne mogu uzeti s potpunom sigurnošću.

Kurkuma kao lijek ima brojne blagodati za organizam. Od protuupalnih svojstva do sprječavanja raznih bolesti te tretiranja simptoma raznih stanja. Svoje djelovanje može zahvaliti glavnom sastojku, kurkuminu. Ipak, ne postoji dovoljno provedenih istraživanja koja dokazuju sve prednosti ove biljke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar