Ovo su najgore i najnezdravije namirnice na svijetu – izbjegavajte ih!

Lifestyle 25. lis 202108:05
Izvor: Shuttestock

Kada bi svi živjeli prema ovom pravilu, industrija koja se bavi dijetama bi izgledala sasvim drugačije. Ipak, na policama trgovina i dalje stoji veliki izbor namirnica koje su prepune šećera i kalorija, i ponekad je jako teško odoljeti iskušenju.

Iz tog razloga donosimo listu najgorih namirnica za zdravlje vašeg tijela, ali i njegov izgled. Pa ako pazite na liniju, izbjegavajte ih u širokom luku.

Čips od krumpira

Možete li stati samo na jednom? Vjerojatno ne niti na jednom pakiranju… Jeste li znali da neke kombinacije čipsa donose 500 miligrama natrija i otprilike ¼ žlice soli, što je otprilike jedna tercina preporučenog unosa natrija u danu? Jedna je studija pokazala kako će ova namirnica dodati više kilograma onome tko ih jede od slatkih napitaka, procesuiranog mesa, crvenog mesa i sličnih namirnica…, piše Ordinacija.hr.

Pržena piletina

Piletina se smatra zdravom namirnicom i boljim odabirom od crvenog mesa jer nema puno zasićenih masnoća te je odličan izvor proteina. No ako na nju dodate brašno i pržite je u ulju, upravo ste pretvorili proteine u najnezdravije jelo. Kada piletinu umočite u ulje ona će upiti puno masnoća i tako će uvelike promijeniti kalorijsku vrijednost jela. Još je gore pružiti ju u biljnim uljima koja mogu otpuštati trans masti, koje se povezuju s povećanim rizikom od bolesti srca, razvoja raka i pretilosti.

Krafne

Pripremaju se od brašna, šećera i u ulju, što znači da sadrže trans masti, najgori tip masnoća koje će samo povećati razinu lošeg kolesterola, a smanjiti razinu onog dobrog, prema pisanju stručnjaka na Mayo klinici.

Fondant

Radi se o kombinaciji šećera, vode, želatine, biljnog ulja i glicerina. Mljac? Možda, ali samo da znate kako je ova zadnja namirnica povezana s lošim zdravljem bubrega, prema riječima stručnjaka.

Hladni naresci

Iako se često nađu na našem stolu, oni sadrže natrijev nitrat koji može potaknuti kronične upale arterija, što može voditi do ateroskleroze – sužavanju arterija.

Prženi sir

Svi znamo da je pomfrit nezdrava namirnica, pa je jasno da će postati još opasniji ako im se doda prženi sir. Kupovni sit može sadržavati i do 430 miligrama natrija, 19 posto preporučenog dnevnog unosa, a uz to i 10 posto preporučene količine masnoća.

Juha iz konzerve

Čak i one juhe koje su pune graška ili povrća mogu biti jako slane, pa se u nekima od njih nalazi i 500 miligrama natrija po porciji. Prema riječima Američke organizacije za srce, ovo je namirnica koja se nalazi na listi 6 najgorih.

Vrhnje za kavu bez mlijeka

Zvuči super, zar ne? Vjerojatno ih imate na radnom stolu ili kuhinji. Pa vrijeme je da ih bacite jer ti dugotrajni proizvodi često sadrže tvari nastale hidrogenacijom masti ili jednostavno – trans masti. Zapamtite da one utječu na razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Žitarice obložene šećerom

Vjerujemo da to već znate ali ako ste slučajno propustili – takove namirnice ne sadrže vlakna, ali zato su bogate šećerom i ugljikohidratima. Iz tog se razloga smatra najgorim doručkom, pa razmislite da zobenoj kaši dodate malo čokoladnog mlijeka, ona je puna vlakana, na čemu će vam probava biti zahvalna.

Peciva

Još jedan loš odabir za doručak – velika lopta bijelog brašna, a ugljikohidrata u jednom pecivu možete pronaći koliko u 5 kriški kruha. Nakon njega ćete šećer u krvi poskočiti, pa jednako brzo pasti, a vi ćete samo željeti još… Birajte pametno namirnice za doručak koji služi kako bi vam pružio energije za sve dnevne obaveze ali i nutrijente i vitamine koji su organizmu potrebni, piše Ordinacija.hr.

Komentari

Vaš komentar