Sedam najvećih grešaka koje radimo na društvenim mrežama

Lifestyle 01. lis 202115:01
Izvor: JUNG YEON-JE / AFP

Društvene mreže postale su nezaobilazan dio naših života. Nekima je najdraži Facebook, drugi vole Twitter, treći Instagram... Neki koriste sve. Društvene mreže već su godinama način povezivanja s drugim ljudima, mjesto gdje dijelimo neke drage trenutke, ali i alat koji nam može pomoći kod pronalaska posla.

Način na koji koristimo društvene mreže, naime, nekome može umanjiti šanse da dobije posao, ali i ugroziti trenutnu poziciju.

Društvene mreže svatko koristi na način koji mu najviše odgovara, međutim, postoje pogreške koje bi bilo dobro izbjegavati.

1. Prevelika aktivnost tijekom radnog vremena

Ako ste tijekom radnog vremena previše aktivni na društvenim mrežama, drugi bi mogli steći dojam da niste dovoljno fokusirani na svoj posao. Čak i ako ne radite, previše vremena na društvenim mrežama bolje je zamijeniti drugim hobijima i boravkom u prirodi.

2. Objavljivanje informacija koje se (budućim) poslodavcima neće svidjeti

Postoje stvari koje jednostavno ne morate dijeliti na Internetu, bez obzira jeste li trenutno zaposleni ili ne. Primjerice nije potrebno u statusu obavijestiti pratitelje da ste mamurni došli na posao. Društvene mreže nisu ni mjesto na kojem ćete se žaliti na poslodavca ili posao. Te se stvari rješavaju na drugačiji način.

3. Dopuštanje da vam raspoloženje utječe na objave

Ako ste ljuti na bivšeg partnera, klijenta ili kolegu, neka to ostane offline. Nemojte dopustiti da u naletu bijesa i ljutnje objavite nešto što ćete kasnije vrlo lako požaliti.

4. Loša gramatika, upotreba seksizama, neprikladno izražavanje…

Društvene mreže mogu i moraju biti mjesto na kojem se zabavljate, pokazujete da imate smisla za humor… Ipak, prije objave pripazite jeste li prešli neku granicu, vaš sadržaj neka bude zabavan, ali i pametan. Jednog dana mogao bi vas koštati nekih dobrih prilika.

5. Laganje

Iako će vam se laganje u nekom trenutku možda učiniti kao primamljiv način privlačenja pozornosti i stjecanja popularnosti – nemojte to raditi. Mogli biste završiti u društvu u kojem će se pokrenuti tema o vašim interesima ili postignućima kojima ste se hvalili, a koji nisu istinita. Internet sve pamti i iako je stvarnost na društvenim mrežama uljepšana, pronađite granicu.

6. Dijeljenje osobnih podataka

Podacima poput vaše točne adrese, broja telefona, broja kreditne kartice, korisičnog imena, medicinske dokumentacije i slično nije mjesto na društvenim mrežama. Nikad ne znate tko bi ih mogao zloupotrijebiti.

Otkrivanje previše osjetljivih podataka može biti opasno jer su na društvenim mrežama lako dostupni svima.

7. Prihvaćanje zahtjeva za prijateljstvom od stranaca

Znamo, društvene mreže povezuju ljude. Tamo je moguće upoznati i potpune strance koji će s vremenom postati bitan dio vašeg života. Ipak, nemojte baš tako lako prihvaćati zahtjeve stranaca i dopuštati im pristup vašim objavama i svim osobnim podacima koje one mogu sadržavati. Budite oprezni, piše Zadovoljna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar