Penava otkrio detalje dogovora s HDZ-om: “Plenković je pristao da država više ne financira Novosti”

Vijesti 08. svi 202417:04 0 komentara
Neva Žganec/Pixsell

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava dao je izjavu medijima na temu ishoda pregovora oko sastavljanja nove Vlade i formiranja parlamentarne većine.

“Postigli smo dogovor o parlamentarnoj većini i sastavljanju buduće Vlade. Sporazum je baziran na temelju DP-a, HDZ-a, dijela manjina i partnera. Što se tiče resora, što nam je drugi korak nakon sastavljanja većine, govorimo o tri ključna resora”, rekao je Ivan Penava.

“Dogovorili smo ministarstvo demografije i useljeništva, ministarstvvo poljoprivrede. Sigurni smo da ćemo uspjeti tu problematiku dovesti na zadovoljavajuću razinu kroz jasne brojke povećanja proizvodnje. Treći resor koji smo uspjeli dogovoriti je ministarsvo gospodarstva”, rekao je pa dodao: “Dogovorena je i kvota koja će se primijenjivati kroz druge strukture vlasti. Prvi korak je prikupljanje potpisa za sastavljanje parlamentarne većine. Dogovor je da ćemo podržati kandidata za premiejra iz redova HDZ-a, dok će DP imati potpredsjednika Sabora”, rekao je.

“Imamo dogovorena dva potpredsjednika Vlade, govorimo o 9,10,11,12, državnih tajnika. Trenutno govorimo okvirno. Imena nismo još odredili, no ona će doći brzo na red. U pitanju su ozbiljne stvari, ne bismo tu htjeli igrati pasivnu ulogu. Radi se o teškim resorima, Hrvatska tu nema vremena za gubiti”, rekao je.

Na pitanje o resoru energetike, za koji su mnogi optuživali Domovinski pokret da ga se želi dočepati, rekao je kako su odabrali gospodarstvo “u punom smislu te riječi, jer smatramo da imamo puno toga za reći'” “Potrebno je rasteretiti onu ideju opisanu u kratici ABC – Anything But Croatia’, rekao je. Komentirajući #žaljenje članstva što nemamo Ministarstvo kulture i unutrašnjih poslova”, rekao je kako moraju uvažiti izborne rezultate, sukladno snazi i dogovorenom postotku.

“Najlogičniji je bio dogovor da prvi i treći poslože stabilnu većinu. Velik broj ljudi je imao svoje vizije i planove, ali treba biti realan i da od 76 imate jedna dio i tu treba pokušati usmjeriti kurs na našu stranu. Ukoliko imamo Plenkovića i činjenicu da je upravljao Hrvatskom u protekla dva mandata i da se nastavi kontinuitet takvog vođenja Hrvatske, logika da kurs treba usmjeriti je sasvim logična. Korekciju kursa možemo napraviti jedino kroz participaciju u vlasti”, rekao je.

“Mi imamo problem sa SDSS-om, ali to je isključivalo bilo kakav problem sa srpskom manjinom. Mi smo apsolutno za to da se svaka manjina osjeća ugodno. S druge strane, jasno smo komunicirali razloge zašto smo protiv SDSS-a. Njihove i naše politike su nespojive”, ustvrdio je Penava.

O podjeli u klubu zastupnika nacionalnih manjina, rekao je da su pokazali razumijevanje za HDZ-ovu želju za kontinuitetom nacionalnih manjina u vlasti, no nametnuli su isključivanje SDSS-a iz vlade, što, kako tvrdi, nema veze s manjinama. Još jednom je ponovio da list Novosti napada hrvatsku državu državnim novcem i da im je to bila točka prijepora. ‘Na tome da se taj list više ne financira iz proračuna smo inzistirali i takva jamstva smo dobili’, rekao je.

“Ostaje točka na kojoj ćemo inzistirati, a to je pitanje financiranje tiskovina poput Novosti. Da se napadaju temelji države pod krinkom nacionalnih manjina, gospoda draga, tu se ne slažemo. Tu neće biti nerazumljivih politika koje neće biti nerazumljive širem krugu ljudi. Apsolutno uvažavamo sve političke opcije, spremni smo s njima razgovarati, ali pratimo svoje politike i na njima ćemo inzistirati”, rekao je.

Na posljednje pitanje – je li povukao kaznenu prijavu protiv Andreja Plenkovića – Penava je odgovorio: “Ne” te se nasmijao.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_3

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!