Znanstvenik kaže da se suđe ne bi trebalo prati spužvom

Lifestyle 12. lip 202207:371 komentar
Pixabay

Ako suđe perete ručno umjesto u perilici , vjerojatno vam je 'alat' za čišćenje ostataka hrane s tanjura obična spužva; no jeste li znali da se s njom često po posuđu razmaže još više bakterija , čak i kada vam se čini da je čisto?

Tako napominje norveški znanstvenik Trond Møretrø s Instituta za istraživanje hrane, a onima koji za pranje suđa koriste spužvu savjetuje – da je odmah bace u smeće.

Taj je popularni predmet za čišćenje, rekao je za Mirror, opasan jer se na njemu lako razvija salmonela i neke druge bakterije, posebno ako spužvu koristite svaki dan pa gotovo nikad nije potpuno suha.

VEZANA VIJEST

Vlažni uvjeti unutar spužve savršeno su mjesto za rast bakterija; a iako većina nije opasna za ljude, na spužvi se razvija i salmonela od koje se možete razboljeti.

“Jedna spužva može sadržavati više bakterija nego što ima ljudi na Zemlji. Vlažna je i skuplja ostatke hrane koji su također hrana za bakterije, što vodi do njihovog brzog rasta”, objasnio je.

Znanstvenik je rekao i da čišćenje spužve ne čini veliku razliku, a jedini način da dok ju koristite osigurate potpunu higijenu je svaki dan nova spužva– što je skupo i loše za okoliš.

Prema Trondu, najbolja stvar koju možete upotrijebiti za pranje suđa je četka za ribanje, jer se njene čekinje suše dovoljno brzo da bakterije ne mogu dugo preživjeti, a ima i ručku ruke drži dalje od izravnog kontakta s njima, prenosi Večernji list.

“Budući da se četka vrlo brzo suši, štetne bakterije odmah umiru, a njena ručka sprječava izravan kontakt ruku s njima. Zato predlažem da sljedeći put kada trebate novu spužvu radije isprobate četku koja je po svemu bolji izbor za pranje posuđa”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar