FOTO / Nova marka automobila upravo je stigla u Hrvatsku, a obećava suludo nisku potrošnju

Auto 28. svi 202415:39 1 komentar
Andrej Jelušić

Hrvatsko tržište automobila od danas je bogatije za još jednu marku, a riječ je o kineskom brendu Lynk & Co.

Lynk & Co nije potpuno novost u Europi jer se od 2021. prodavao u zapadnim zemljama Starog kontinenta, a od sada je aktivan i na 12 tržišta jugoistočne Europe (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Grčka, Rumunjska, Bugarska i druge).

Andrej Jelušić

Riječ je brendu koji je dio kineskog diva Geely, a osnovan je 2016. godine. Kinezi kažu kako ga krasi europski dizajn i globalna proizvodnja. A nije ni čudo što mu je dizajn inspiriran Europom kada znamo da je nastao u suradnji Volva i Geelyja. Geely je danas vlasnik brojnih renomiranih brendova kao što su Volvo, Lotus, Polestar, Smart, Zeekr i drugi.

Andrej Jelušić

Kinezi navode kako im je cilj imati brend u svakom segmentu cjenovnog tržišta. Lynk & Co je pozicioniran između Volva i Geelyja, a kažu da je “blizu premium” klase. Točnije, cjenovno je bliži Geelyju, a što se tiče sigurnosti Volvu.

Andrej Jelušić

Kada smo kod našeg tržišta, važno je napomenuti kako je za sada u ponudi samo jedan model imena – Model 01. Riječ je o modelu koji je u Europi je od 2021. godine, a do danas je isporučeno više 57.000 novih vozila.

Model 01 dijeli istu platformu kao i nama poznati Volvo XC40, a dolazi u samo dvije boje – plavoj i crnoj. Što se same opreme tiče, nema dodatnih opcija i biranja, dva su modela i sve je uključeno.

Lynk & Co naglašava kako kod njih sigurnost nije opcija te sva sigurnosna oprema dolazi kao standard. Važno je naglasiti da je Model 01 dobio punih pet zvjezdica u Europskom programu ocjenjivanja sigurnosti novih vozila (Euro NCAP) 2021. godine.

Lynk & Co

Model 01 je SUV crossover kojge pokreće plug-in hibridni motor te koji daje 75 km čiste električne vožnje. Riječ je o 1,5-litrenom benzinskom motoru s 261 konjskom snagom koji u kombinaciji sa strujom obećava potrošnju goriva od 1,0 l/100 km, ako ga redovito punite.

Lynk & Co

Ono čime se Kinezi posebno ponose jest tehnologija. Primjerice, vlasnici mogu, kada ne voze, s digitalnim ključem u svom pametnom telefonu dopustiti drugima korištenje vozila, a preko aplikacije Lynk & Co kontroliraju što se događa u vozilu, čak i putem kamere.

Lynk & Co

Model 01 proizvodit će se u Kini, a tijekom kolovoza se očekuje prvi Lynk & Co salon u Zagrebu. Lynk & Co je marka dizajnirana i projektirana u Švedskoj, a diljem Europe ovaj brend već ima ima 320 servisnih točaka.

Lynk & Co

Cijena u Hrvatskoj iznosi 46.990 eura, a uz nju stiže i garancija od 4 godine, odnosno do 120.000 km. U Hrvatsku ga, kao i u ostatku jugoistočne Europe, uvozi i distribuira SEEAG grupa.

Lynk & Co

Dodajmo za kraj jednu zanimljivost. Kada je stigao u Europu Lynk & Co se nije mogao kupiti. Točnije, kupci su se samo mogli pretplatiti na vozilo, a mjesečna pretplata bi iznosila oko 500 eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare