Svi novi automobili od srpnja 2022. morat će imati limitator brzine

Auto 04. pro 202115:06
Ilustracija/Unsplash

Kao što se i pretpostavljalo, još jedan sustav postat će dio obavezne opreme automobila, i to već od srpnja iduće godine.

Europska komisija usvojila je nacrt uredbe kojom se definira obvezna ugradnja uređaja za “inteligentnu prilagodbu brzine” (Intelligent Speed Assistance – ISA) na svim novim vozilima, uključujući automobile i gospodarska vozila, i to od 6. srpnja 2022. godine, piše Revija HAK.

Nadalje, modelske generacije automobila koje se u prodaji nađu prije tog datuma neće morati imati sustav sve do početka 2024. godine.

To znači da će gotovo svi novi automobili i na hrvatskom tržištu morati biti opremljeni tempomatom. Pritom prilagodba brzine može biti definirana podacima navigacijskog sustava ili pak sustava prepoznavanja znakova, koji je također sve češći u današnjim automobilima. Na proizvođačima je da osiguraju pouzdanost određivanja brzine, a na državama EU da vode brigu o prometnim znakovima ograničenja brzine, ističe Europska komisija.

ISA sustav će vozača obavještavati o maksimalnoj dozvoljenoj brzini zvučnim i haptičkim signalom, a potom će sustav i sam automatski reagirati sprečavanjem prekoračenja brzine. Naravno, to ne znači da vozač neće moći voziti preko 130 km/h jer će se sustav moći “zaobići” naglim pritiskom papučice gasa. Naime, predviđa se mogućnost da vozač deaktivira sustav, ali da se on automatski aktivira svaki put kad starta motor. Način funkcioniranja je, pojednostavljeno rečeno, kao kod start-stop sustava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.