Važna upozorenja: Ovih šest lampica u autu opasno je ignorirati tijekom zime

Auto 01. pro 202320:08 0 komentara
Pixabay

Automobilski stručnjaci sastavili su vodič o nekoliko lampica upozorenja koje nikako ne biste trebali zanemariti.

Vožnja za vrijeme zimskih uvjeta zna biti poprilično stresna te se mnogi tijekom cijelog iskustva vožnje osjećaju nadasve nervozno. Iz tog je razloga važno prepoznati neke znakove upozorenja, koji nam ujedno pomažu da ostanemo sigurni, kao što to recimo čine lampice upozorenja u našem autu.

Automobilski stručnjaci sastavili su vodič o nekoliko lampica upozorenja koje nikako ne biste trebali zanemariti tijekom hladnog vremena, ali i inače, koje se nalaze u vašem autu. S nekima od njih ste vjerojatno već davno upoznati, a neka će vam doći kao pravo osvježenje, kao i savjeti o postupcima nakon što se neka od njih upale, prenosi net.hr.

1) ABS upozorenje

Sustav protiv blokiranja kočnica (ABS) označava grešku u kočnicama ili senzorima, što može uzrokovati probleme prilikom usporavanja.

Potpuno ispravne kočnice presudne su za sigurnost vozila, stoga je potrebno servisirati ih kod osobe koja je specijalizirana za takve kvarove.

2) ECU/upozorenje za problem u motoru

Većina ECU svjetlosnih sustava koristi crveno svjetlo do jantarnog kako bi označila stupanj greške. Crveno svjetlo upozorava vas na ozbiljan kvar, pa zaustavite vozilo i odmah pozovite servis.

Ako je svjetlo žuto, to obično znači grešku s ispušnim plinovima i trebali biste moći voziti sigurno, ali svakako rezervirajte posjet mehaničaru kada stignete na odredište.

3) Svjetlo upozorenja zračnog jastuka

Svjetlo upozorenja vašeg zračnog jastuka upalit će se ako postoji problem sa sustavom zračnog jastuka ili mehanizmom sigurnosnog pojasa.

Nakon što je upaljeno ovo svjetlo, potrebno je sigurno se zaustaviti ili oprezno voziti do najbliže garaže. Ako dođe do nesreće dok je upaljeno svjetlo, zračni jastuci se neće aktivirati umjesto vas, pa se ne preporučuje da vozite dok je upaljeno.

4) DPF lampica – filtar je napunjen čađom

U dizelskim automobilima, čađa se može nakupiti u filtru i uzrokovati začepljenje. Vozila će imati ugrađen “regenerator” koji sagorijeva čađu i uklanja naslage, no to se događa samo pri određenim brzinama.

Ako ne uklonite nakupljenu čađu u ispušnom sustavu, to će smanjiti protok zraka i početi utjecati na rad automobila.

5) Lampica za bateriju

Ako se lampica upozorenja na bateriju, odnosno akumulator, pojavi kada upalite vozilo i ostane upaljena dok motor radi, to znači da postoji problem sa sustavom punjenja.

Razlog tome mogu biti problemi poput olabavljenog kabela ili nižih temperatura koje usporavaju kemijski proces u bateriji, ugrožavajući njezinu sposobnost zadržavanja baterije napunjenom. To također može značiti da ćete na kraju ostati bez struje i da ćete se zaustaviti tijekom vožnje.

6) Lampica za ulje

Ova upaljena lampica može značiti da je niz stvari pošlo po krivu. Od niske razine ulja do kvara na motoru vozila. Vožnja za vrijeme kada je ova lampica upaljena, može uzrokovati problem s motorom u osobnom vozilu, a moguće je i trajno oštećenje motora.

Rezervirajte posjet svom mehaničaru ili lokalnom stručnjaku za baterije što je prije moguće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!