Vjerujete li u njih? Ovo je pet mitova o električnim automobilima

Auto 28. tra 202319:34 1 komentar
Hrvoje Jelavic/PIXSELL / Ilustracija

Često se u današnje vrijeme može čuti kako su električni automobili naša budućnost, ali one ne dolaze bez nedostataka. Ipak, kako je istina često negdje na sredini, tako postoje i mnogi mitovi i zablude koji se vrte oko električnih vozila.

Električni automobili koje danas vidimo na našim cestama daleko su naprednija od onih koja smo viđali prije pet do deset godina. Ipak, prelazak na automobil na struju velika je promjena, u to nema sumnje, piše CarMoney.

Iako će svatko vjerojatno imati svoje mišljenje o ovoj temi, trebali biste svakako napraviti domaću zadaću prije nego što požurite s kupnjom električnog automobila, kao što biste trebali i s bilo kojim drugim automobilom.

Važno je razmisliti o tome što vam je potrebno od automobila i koje druge troškove morate uzeti u obzir, kao što je instaliranje kućnog punjača. Ako razmišljate o promjeni, možda su vas odvratile neke od ovih uobičajenih mitova i zastarjelih izgovora da ne kupujete električni auto.

1. Električni automobili nemaju dovoljan domet

Ovo je vjerojatno najčešći mit i mnogi ga ljudi koriste kao osnovu za otpisivanje svake šanse za promjenu. Strah od dometa bio je pravi problem za električna vozila kada su se tek počela pojavljivati na tržištu prije nekoliko godina. Međutim, većina novijih električnih modela ima domet između 240 (za gradske automobile) do 500 kilometara.

Većina vozača ne prelazi dnevno više od 100 kilometara te bi ovi dosezi trebali biti dovoljni za svakodnevnu vožnju. Vjerojatnost je da ćete, ako ste kupili električno vozilo, imati punjač instaliran u svom domu, što znači da možete puniti automobil preko noći, tako da neće morati posjećivati javne punionice.

Tesla

2. Instaliranje kućnog punjača je preskupo

Možda se čini skupo, ali istina je da mnoge tvrtke nude paket koji uključuje cijenu novog punjača uključenu u cijenu novog električnog vozila. Nadalje, mnogi nude i otplatu tijekom vremena, a s obzirom da štedite na gorivu, instalacija se brzo isplati.

REUTERS/Bing Guan/File Photo

3. Električne baterije su neodržive

Trenutno je u tijeku mnogo rasprava o sirovinama koje se koriste u baterijama i kako ih zbrinuti kada dođu do kraja svog životnog ciklusa. Mnogi vjeruju da će baterije samo završiti na odlagalištu, ali postoje strogi zakoni koji zabranjuju ovu praksu. Baterije za električna vozila mogu se koristiti čak i nakon što im je životni vijek došao do kraja.

Mnoge tvrtke ih rastavljaju i koriste kao skladište obnovljive energije. Dobavljači baterija također su obavezni besplatno preuzeti baterije i osigurati da budu pravilno zbrinute.

REUTERS/Rebecca Cook/File Photo

4. Punjenje električnog automobila traje predugo

Da, naravno, kada usporedite vrijeme punjenja goriva u automobil koji pokreće motor s unutarnjim izgaranjem. Ali CarMoney tvrdi da uz nekoliko malih koraka možete isplanirati svoje punjenje.

Punite svoj automobil preko noći kada je potražnja manja, što znači da uvijek imate punu bateriju kada krenete, a i tarife su niže noću.
Punjenje od 20 minuta kod većine novijih električnih vozila trebalo bi vam omogućiti najmanje 150 kilometara.

Također, valja imati na umu da su brzine punjenja porasle za pet puta u posljednjih nekoliko godina.

Pixabay

5. Pametno punjenje je nepotrebno

Ako svoj električni automobil punite kod kuće, dobit ćete uvijek nižu cijenu nego na javnim mjestima, osim ako ne nađete besplatnu punionicu. Ali ako stvarno želite dodatno uštedjeti, punite svoj automobil preko noći.

Za bateriju je najzdravije da ju stalno nadopunjavate tako iskoristite svako stajanje, ako je to moguće, da biste nadopunili svoj električni automobil i time imali uvijek dovoljan doseg, ali i zdraviju bateriju.

Pixabay

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare