Koje su razlike između smeđih i bijelih gljiva?

Cooking 18. svi 202407:48 0 komentara
Pixabay/ilustracija

Gljive su izuzetno popularne. Lako se uzgajaju te su ukusne, niskokalorične i imaju visok sadržaj vitamina, vlakana i proteina. Dobro se slažu s ostalim sastojcima, prijaju kuhanje i pržene, ali se bez ustručavanja mogu jesti i sirove.

Gljive su dostupne u supermarketima tijekom cijele godine, a zbog brojnih varijanti (velikih, malih, bijelih ili smeđih) koje se mogu naći na policama s povrćem, ponekad se možete zabuniti koje kupiti, piše Fenix-magazin.

Koja je točno razlika između primjerice bijelih i smeđih gljiva?

Izgled, okus i tekstura

Najuočljivija razlika je boja. Bijele gljive imaju svijetlu površinu krem boje i bijele lamele ispod glave. Smeđe gljive su smeđe do tamnosmeđe.

Lamele su im također bijele, ali samo u početku. Što dalje gljive sazrijevaju, lamele postaju tamnije.

Bijele i smeđe gljive općenito imaju sličan okus, ali postoje suptilne razlike u okusu. Smeđe često imaju intenzivan okus gljiva, s jakim zemljanim notama, dok je okus bijelih gljiva često delikatniji i manje izražen.

Dvije se sorte razlikuju i po teksturi. Bijele gljive obično su nježne i imaju tanju kožu. Za usporedbu, smeđe gljive su nešto tvrđe zbog manjeg udjela vode.

To znači da traju dulje i manje se skupljaju kad se kuhaju od bijelih gljiva. Postoje i druge razlike i sličnosti osim boje, teksture i okusa.

Ostale razlike

Hranjive tvari: U osnovi, dvije vrste gljiva ne razlikuju se u sadržaju hranjivih tvari. Prema južnotirolskom savjetovalištu za potrošače, bijele i smeđe gljive bogate su vitaminima B skupine, mineralima i biljnim bjelančevinama. Također sadrže vrlo malo kalorija.

Uporaba: I bijele i smeđe gljive pokazuju male razlike u uporabi. Obje vrste se mogu podjednako koristiti u umacima, pržena kao prilog ili kao preljev za salate ili sendviče.

Cijena: Međutim, smeđe gljive obično su skuplje od bijelih gljiva. To je zbog njihovog sporijeg rasta. Prema Potrošačkom centru Južnog Tirola, prinos žetve je stoga manji, što dovodi do viših cijena u usporedbi s brže rastućim bijelim gljivama.

Savjet

Bez obzira na boju, gljive se preporuča kupovati između lipnja i listopada kada su u sezoni i lokalno uzgojene.

Osim toga, preporučljivo je tražiti organske proizvode kako bi se izbjegla uporaba kemijsko-sintetskih pesticida. Ili jednostavno možete sami uzgojiti svoje gljive, a zatim ih možete brati tijekom cijele godine. Sada postoje razni dobavljači koji prodaju gotove setove za uzgoj gljiva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!