Donosimo savršen recept za mileram tortu koja će vam ispasti idealno baš svaki put.
Torta od prhkog tijesta s mileramom i pudingom od vanilije je vrlo jednostavna za napraviti, a kada ju jednom poslužite obitelji i prijateljima, tražit će repete.
Ako želite jednostavnu, ali ujedno ukusnu i vizualno lijepu tortu, onda je za vas mileram torta. Recept za mileram tortu je jednostavan, a za pripremu vam je potrebno oko sat vremena i za pečenje još oko 45 minuta.
Iako mnogi preziru raditi torte i kolače od prhkog tijesta, kao što je i mileram torta, mi vam donosimo recept za prhko tijesto koje će vam svaki put ispasti onako kako treba.
Sastojci:
– 250 g glatkog brašna
– 110 g šećera
– 100 g maslaca
– 1 jaje
– 1 žlica kiselog vrhnja
– 1 prašak za pecivo
– 1 vanilin šećer
– 800 g milerama
– 2 pudinga od vanilije
– 500 ml mlijeka
– 200 g šećera
– šumsko voće ili voće po želji
– 1 preljev za torte
Priprema sastojaka:
Prvo prosijte 250 grama brašna. U brašno dodajte šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo te sve pomiješajte. Zatim dodajte narezani maslac na ploškice i rukama ga izmrvite s brašnom.
Kada su nestale veće kuglice maslaca, dodajte jaje i žlicu kiselog vrhnja. Zamijesite tijesto koje ćete na kraju umotati u plastičnu foliju i staviti u hladnjak dok pripremate mileram smjesu.
Od pola litre mlijeka oduzmite određeni dio u kojemu ćete otopiti dva praška pudinga od vanilije pomiješano sa šećerom. Zagrijte mlijeko i napravite puding. Još vrući puding stavite u posudu s mileramom i dobro sjedinite s pjenjačom. Sjedinjenu smjesu prekrijte krpom ili poklopcem da se ne stvori korica dok ćete stavljati tijesto u kalup.
Priprema tijesta:
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Dok se pećnica zagrije, izvadite tijesto iz hladnjaka i prepolovite ga na dva jednaka dijela. Jedan dio razvaljajte u oblik kalupa koji ćete koristiti za tortu. Mi smo koristili kalup promjera 30 centimetara.
Iako će se tijesto možda mjestimično trgati, nemojte se brinuti jer je dovoljno mekano da ga možete ponovno spojiti u kalupu. Tako stavite razvaljani dio tijesta na dno kalupa koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Na jednaku debljinu razvaljajte i drugi dio tijesta. Time ćete obložiti stranice kalupa i spojiti s tijestom koji ste već položili na donji dio kalupa. Kada potrošite svo tijesto, ulijte pripremljenu smjesu od milerama i pudinga.
Pečenje torte:
Na vrh torte možete staviti voće po želji. Mi smo koristili smrznuto šumsko voće. Pecite tortu na 180 stupnjeva oko 45 minuta, ovisno o tome kakvu pećnicu imate. Ako primijetite da su rubovi tijesta već dosta tamni, možete ju peći i nešto kraće.
Stavite da se torta nakon pečenja ohladi na sobnoj temperaturi i ohlađenu prelijte preljevom za torte. Nakon toga najbolje ju je ostaviti u hladnjaku preko noći, odnosno na osam sati kako bi se krema dovoljno stisnula.
Video recept za mileram tortu
Ako recepte više volite gledati nego ih čitati, za kraj vam donosimo i jedan u video formatu, sličan ovom gore, ali i dalje ukusan.
Zaključak
Za ovu tortu nije vam potrebno puno sastojaka niti morate imati prethodnog iskustva u kuhinji. Tako da je ova torta odlična za početnike koji žele nekoga zadaviti. Još ako uz to prije samog posluživanja ukrasite tortu sa šlagom, svi koju ju probaju će vas hvaliti i za prezentaciju i za okus torte.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!