Ako ste u potrazi za dobrim receptom za vege lazanje, na pravome ste mjestu.
I dok u ‘klasične’ lazanje ide mljeveno meso, sir i umak od rajčice, u vege lazanje, za koji vam donosimo recept, ide puno više povrća i nema mesa.
S puno povrća, od gljiva, kukuruza i graha, prema ovom receptu napravit ćete bezmesne lazanje kojima nitko neće moći odoljeti.
Sastojci:
– 4 crvene rog paprike
– 1 tikvica
– 1 patlidžan
– 2 mrkve
– 1 luk
– 3 češnja češnjaka
– 300 grama gljiva po želji
– 200 grama kukuruza
– 200 grama graha iz limenke
– 200 grama gauda sira
– 100 grama mozzarella sira
Osim toga, trebat će vam i:
– listovi za lazanje
– pasirana rajčica
– maslinovo ulje
– šećer
– bosiljak
– origano
– mlijeko
– brašno
– maslac
– sol
– papar
– muškatni oraščić
Priprema:
1. Paprike prerežite na pola, posložite ih u vatrostalnu posudu prekrivenu papirom za pečenje tako da im ‘koža’ bude na vanjskoj strani i na 10 minuta ih ispecite u pećnici. Kada ih ispečete, stavite ih u posudu s poklopcem dok se ne ohlade. Tako ćete moći lagano skinuti ‘kožicu’, a kada to napravite narežite papriku na kockice.
2. Patlidžan narežite na ploške po duljini. Posložite ih na tacnu prethodno obloženu papirnatim ručnicima i malo posolite kako bi pustili vodu. Isto napravite i s tikvicama. Gljive narežite na ploške.
3. Mrkvu, luk i češnjak nasjeckajte na kockice. Na malo maslinovog ulja u tavici pržite luk i češnjak. Nakon što dobije zlatnu boju, dodaje gljive i na kratko popecite. Nakon toga dodaje ostatak povrća koje ste prethodno pripremili. Dinstajte oko 20 minuta, a nakon toga dodajte grah i kukuruz iz konzerve. Začinite po želji, kratko još popecite i ostavite da se ohladi.
4. Bešamel pripremite tako da na otprilike 50 grama maslaca popržite malo brašna i onda ulijte mlako mlijeko. Cijelo vrijeme miješajte mutilicom da ne nastanu grudice, sve dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju dodajte sol, papar i muškatni oraščić.
5. Pasiranu rajčicu dinstajte na malo maslinovog ulja uz dodatak šećera i bosiljka.
6. U posudu za pečenje prvo ulijte dinstanu pasiranu rajčicu, pa onda na to posložite kore za lazanje. Na to stavite red nadjeva od povrća i na to stavite malo bešamela, čisto da pokrije sve povrće (nemojte pretjerivati s bešamelom jer će vam trebati za posljednji preljev). Ponovite postupak dok ne potrošite sastojke (osim bešamela) i zadnji sloj neka završi s redom lazanja. Lazanje prelijte ostatkom bešamela i na to naribajte gauda sir.
7. Vege lazanje pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Nakon pečenje, ostavite lazanje da odstoji oko 15 minuta da se ohlade.
Povrće u vege lazanjama možete staviti po želji, a ne nužno kako piše u receptu. Uz lazanje možete poslužiti salatu od rikule, baby rajčice, feta sira i bučinih sjemenki.
Video recept za vegetarijanske lazanje
I za kraj, za one koji više vole gledati nego čitati, donosimo jedan video recept za ukusne vegetarijanske lazanje.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!