FOTO, VIDEO / Prije točno 30 godina legendarni bend nastupio je u Hali Tivoli

Magazin 27. velj 202419:45 0 komentara
Bobo

Ljubljanski koncert velikana grungea Nirvane koji se prije točno trideset godina održao u Ljubljani bio je nešto posebno - zbog prostora i vremena u kojem se održao.

Prvo, jer se odvijao u bivšoj Jugoslaviji, koja se tada još raspadala u ratu, pa su čak i oni prostori na kojima rat (više) nije bijesnio, u to vrijeme smatrani sivom zonom, gdje su zvijezde svjetskog glasa (uz rijetke iznimke) nisu dolazile. Drugo, jer je to bio pretposljednji koncert legendarnog benda. Za većinu onih koji su propustili koncert u Ljubljani zauvijek je ugašena nada da će ikada čuti Nirvanu uživo. Imali su samo još jednu priliku, na koncert 1. travnja u Münchenu. Četiri dana kasnije preminuo je frontmen i osnivač grupe Kurt Cobain.

Bend koji se smatra sinonimom za “grunge”, alternativni rock žanr, spoj hardcore punka, heavy metala i indie rocka, na mainstream glazbenoj sceni bio je prisutan tek nešto više od tri godine, no ostavio je snažan pečat u povijest glazbe, budući da njen utjecaj traje i danas, a prepoznaju ga i suvremeni rock i ne-rock umjetnici.

Za organizaciju koncerta zaslužni su Škuc Ropot (tadašnja glazbena sekcija Studentskog kulturnog centra, danas nevladina udruga) i Igor Vidmar, novinar, glazbeni producent te menadžer i promotor rock glazbe. “U prosincu 1991. Nirvana je zamalo nastupila u Ljubljani, no tad su najbliže Hrvatskoj nastupili u Italiji, kod Trsta”, rekao je Vidmar 1994. Hrvatskoj radioteleviziji.

Bobo
Bobo
Bobo
Bobo
Bobo
Bobo
Bobo
Bobo
Bobo
Bobo
Bobo
Bobo
Bobo

“To me malo naljutilo i rekao sam: ‘Nirvana mora nastupiti u Ljubljani i Zagrebu. Nažalost, stvari su se tako rasplele da nije mogla nastupiti u Zagrebu”, rekao je tada. Dodao je i kako koncerta ovdje sigurno ne bi bilo da ovdje nije vladao toliki interes za Nirvanu i da nije bilo Krista Novoselića, basista i suosnivača benda hrvatskog podrijetla. Zato je na koncertu bilo mnogo hrvatskih fanova benda, a stigli su i iz Austrije i Italije.

U prilogu koji je o tadašnjem koncertu objavila TV Slovenija, frontmen slovenske punk grupe Pankrti Pero Lovšin rekao je da je atmosfera bila jako dobra. “Vidi se da ovdje ima ljudi i glazbe jedne cijele generacije”, rekao je Lovšin, dodavši da je koncert znak da Ljubljana može postati jedno od europskih koncertnih središta.

Koncertu je prisustvovalo oko 6000 ljudi. Glavna zvijezda Kurt Cobain na koncertu nije progovorio ni riječi (samo je pjevao), no publika je od početka bila u deliriju kada ih je Novoselić pozdravio s “Dobra večer”. Posjetitelje nije zasmetalo ni što bend na koncertu nije izveo pjesmu Smells Like Teen Spirit koja se smatra zaštitnim znakom benda i svojevrsnom “grunge himnom”. Inače, soundtrack s koncerta legendarnog benda možete poslušati u videu ispod.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!