Kako prijatelju reći zbogom? Tri načina na koja možete zauvijek prekinuti suvišne odnose

Lifestyle 10. pro 202317:19 0 komentara
Pexels/Anastasiya Gepp

Svaka faza našeg života donosi nove okolnosti, nove situacije, nove izazove pa i nove ljude i ponekad je nužno prekinuti neke dotad bliske odnose. Mijenjamo se i potpuno je normalno osjećati zasićenje nekom osobom ili nestanak kompatibilnosti.

Kada se odlučimo prekinuti neke prijateljske spone, teško je pronaći adekvatan način na koji ćemo to priopćiti našem dotadašnjem prijatelju i udaljiti ga iz svoga života, a da pritom i jedna i druga strana ne budu teško povrijeđene.

Otvoreno razgovarajte

Suočite se s vašim prijateljem izravno i priznajte mu što vam je na duši. Ako je riječ o osobi do koje vam je bilo doista stalo i mislite da zaslužuje iskreno objašnjenje i prikladan rastanak, priznajte joj svoje razloge, recite joj da ste vaš odnos iskreno cijenili i uvažavali i da ste zahvalni na tom iskustvu.

Takav će razgovor vjerojatno biti bolan i težak, ali puno je teže ostaviti za sobom neobjašnjenu prazninu, zbunjenost i ljutnju. Ako je pak u pitanju toksičan odnos s nekim tko vas je povrijedio, razgovor je još bitnija stavka prekida. Riješit ćete se neugodnih osjećaja i povrijeđenosti, a osoba će možda izvući pouku za svoje buduće odnose, piše Zadovoljna.hr.

Napišite pismo

Ako se ne osjećate dovoljno hrabro i spremno za otvoren razgovor, svoje osjećaje i razloge prenesite na papir.

Odmak koji dozvoljava neizravna komunikacija olakšat će vam pronalazak pravih riječi, spriječiti da izgovorite ono što zapravo niste htjeli i dati primatelju pisma više vremena za procesuiranje vaše odluke.

Na taj način i sebe štitite od naglih izljeva emocija i potencijalnih stresnih svađa, a dobro promišljena pisana riječ ima snažan učinak, ozbiljan i nedvosmislen. Jednako će djelovati i elektronska poruka, samo nipošto nemojte prekidati prijateljstvo nizom telefonskih poruka jer time iskazujete nepoštovanje, a i upadate u zamku nepromišljenosti i impulzivnosti.

Postupno se udaljite

Za neke osobe unaprijed znate da neće dobro prihvatiti vašu odluku, negirat će ju i uporno vam se vraćati u život. Najbolja je opcija u takvim slučajevima postupno smanjivati kontakt i druženja, količinu informacija koje dijelite s njima, i polako, ali sigurno se naposljetku potpuno udaljiti.

Vaš će se prijatelj tako postupno navikavati na sve manje vremena koje provodite u njegovu životu, neće proživljavati nagle promjene i izbjeći ćete iznenadno povrjeđivanje njegovih osjećaja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!