Koliko godina ima vaš pas? Ako množite sa 7 gadno griješite

Ljubimci 24. lis 202307:55 3 komentara
Unsplash/Matt Nelson

Stari kliše kaže da svaka godina u životu psa odgovara sedam ljudskih godina.

Drugim riječima, petogodišnji pas bi bio kao 35-godišnji čovjek.

Međutim, stvarnost je mnogo kompleksnija. Brzina razvoja pasa razlikuje se od ljudi, a veličina i rasa psa igraju značajnu ulogu u njihovom životnom vijeku.

Ljudi dostižu odraslost za 18 godina, dok štenci ostaju štenci samo šest do devet meseci (u ovisnosti od veličine i rase).

Period puberteta kod pasa obično traje od šest mjeseci do godinu dana, što se može smatrati njihovim tinejdžerskim fazama. Zatim dolazi period mladih odraslih pasa, koji traje od tri do četiri godine, piše Science Focus.

Američko udruženje bolnica za kućne ljubimce smatra da se poslednjih 25 posto psećeg života može smatrati starošću.

Ovo se obično pretpostavlja da se događa oko sedme godine, mada varira u ovisnosti od rase (između pet i deset godina).

Ako uzimamo u obzir ljudski životni vijek d gotovo 81 godine u Velikoj Britaniji, sedmogodišnji pas bio bi ekvivalentan otprilike 61 ljudskoj godini.

Različite rase pasa ili mješavine rasa imaju različite dužine života.

Nedavno istraživanje koje je obuhvatilo skoro 2 milijuna pasa kod više od 1.000 veterinarskih klinika u SAD-u pokazalo je da je očekivani životni vijek psa pri rođenju 12,69 godina.

Ovo je nešto više od ranijeg istraživanja u Velikoj Britaniji koje je iznosilo 11,23 godina, a niže od drugog istraživanja u SAD-u koje je pokazalo da iznosi 15,4 godine.

Međutim, postoji mnogo faktora u igri.

Ženke žive nešto duže od mužjaka, a manji psi žive znatno duže od velikih pasa – jedno istraživanje pokazuje da mali psi žive 16,2 godine, dok veliki psi žive 12 godina.

Općenito govoreći, mješanci žive nešto duže od čistokrvnih pasa, iako neki čistokrvni psi imaju dug životni vijek (kao što su čivave).

Na osnovu ovih podataka, možemo zaključiti da je jednogodišnji pas možda ekvivalentan osamnaestogodišnjem čovjeku, a nakon toga odnos 1:7 ima više smisla.

Također, postoje i biološki pristupi koji se koriste za razumijevanje starosti pasa.

Kako starimo, dolazi do epigenetskih promjena na našem DNK-u kao rezultat procesa poznatog kao metilacija. Znanstvenici su istraživali ove promjene u nukleinskoj kiselini (nazvanoj metilomi) kod 104 laboratorijska retrivera i uporedili ih s onima kod ljudi.

Ovdje se odnos ne ponaša linearno.

Rezultati su nam dali drugačiji kalkulator: da biste pronašli ljudsku ekvivalentnu starost psa, uzmite logaritam od njegove starosti, pomnožite sa 16 i dodajte 31.

Ovaj pristup najbolje funkcionira na krajevima spektra starosti, a i a manje je precizan za srednje godine.

Na osnovu epigenoma, ovaj model kaže da je osmomjesečni štenac ekvivalent devetomesečnoj bebi, a dvanaestogodišnji pas je približno ekvivalentan sedamdesetogodišnjem čovjeku.

Primjerice, jednogodišnji pas je ekvivalentan tridesetjednogodišnjem čovjeku, dvogodišnji pas ima malo preko četrdeset godina, sedmogodišnji pas je ekvivalentan šezdesetogodišnjaku, a četrnaestogodišnji pas je ekvivalentan osamdesetogodišnjaku.

Naravno, ovi rezultati će varirati za različite pse.

Ako se ovaj podatak čini pomalo depresivnim jer je vaš pas stariji nego što ste mislili, znajte da se duži životni vijek povezuje s time da je vaš pas zdrave težine, pa praćenje težine vašeg psa može pomoći, piše City Magazine.

Primjerice, normalna težina za retrivera omogućava životni vijek od 13,6 godina za ženke i 13,3 godine za mužjake, dok se prekomjernom težinom dužina života smanjuje na 13,0 i 12,7 godina.

Također se pokazalo da su češći dentalni pregledi povezani sa dužim životnim vijekom, ali nije jasno da li to odražava bolju opću zdravstvenu zaštitu ili se odnosi isključivo na dentalnu njegu.

Dakle, izračunavanje starosti psa u ljudskim godinama je složenije nego što se može pretpostaviti, pri čemu se tjedni i mjeseci kod štenaca računaju kao značajan faktor, iako prolete u trenu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare