Koliko su (ne)zdravi smrznuti obroci?

Lifestyle 02. svi 202407:31 0 komentara
Pixabay

Danas postoje mnoge mogućnosti za one koji trebaju brz, jednostavan obrok, ali žele jesti zdravo. Ipak, kao i svaka gotova hrana, neka su smrznuta jela zdravija od drugih.

Hranjiva vrijednost smrznutih obroka uvelike varira ovisno o sastojcima, nutritivnom sadržaju i konzervansima, osobito natriju. Najbolji izbor uključuje cjelovite, minimalno obrađene sastojke, bogate vlaknima i proteinima te bitne vitamine i minerale, kaže nutricionistica Alyssa Simpson, prenosi Ordinacija.

Postoje čak i neke prednosti jedenja smrznutih obroka. Prema registriranoj dijetetičarki Lisi Andrews smrznuta jela mogu biti dobar način da se veličina porcija u obrocima drži pod kontrolom, posebno za ljude koji pokušavaju kontrolirati svoju težinu.

Smrznuta hrana poput smrznutog povrća i smrznute ribe jednako je hranjiva kao i svježa. Zapravo, ova se hrana često zamrzava u vrijeme najveće potrošnje kako bi se sačuvali vitamini i minerali, tvrdi nutricionistica Bianca Tamburello.

Studije pokazuju da smrznuta hrana zapravo može sadržavati više određenih hranjivih tvari od svoje svježe verzije. Dodatno, neka istraživanja sugeriraju da ljudi koji konzumiraju smrznuto voće i povrće zapravo konzumiraju više zdrave hrane od ostalih.

Ipak, mnogi smrznuti obroci dostupni u trgovinama bogati su zasićenim mastima i natrijem, a neke studije pokazuju da je konzumacija gotovih obroka povezana s manje zdravim prehrambenim obrascima i povećanom stopom abdominalne pretilosti. Optimalna prehrana ovisi o ukupnoj prehrani i obrascima obroka, kao i o mudrom odabiru smrznutih obroka.

Što tražiti u smrznutom obroku

Kada birate smrznuta jela, odlučite se za ona koji sadrže ravnotežu cjelovitih sastojaka hrane, uključujući povrće, nemasne proteine i cjelovite žitarice. Obroci s malo natrija, zasićenih masnoća i dodanih šećera su zdraviji izbor, savjetuje nutricionistica i osobna trenerica Wan Na Chun.

Zamrznuta jela mogu sadržavati dosta natrija. Andrews preporučuje odabir onih koji sadže manje od 600 miligrama natrija.

Obroci koji sadrže slaninu, kobasice ili druge prerađene mesne proizvode ili umake kao što su soja, teriyaki ili BBQ mogu imati više natrija, dodaje Andrews.

Ljudi koji pokušavaju ograničiti broj kalorija koje unose možda su skloni odabrati niskokalorični smrznuti obrok, ali nutricionistica Alyssa Pacheco upozorava da je važno odabrati jelo s dovoljno kalorija da zadovolji potrebe tijela kako se ubrzo nakon toga ne bi osjećali gladni.

Umjesto da se odlučite za najnižu kalorijsku opciju, pobrinite se da obrok sadrži dovoljno vlakana i proteina – većina ljudi se osjeća najbolje ako unese najmanje 20 grama proteina u obroku, dodaje ona.

Proteini vam pomažu da se dulje osjećate siti i mogu doprinijeti kontroli tjelesne težine.

Potražite smrznute opcije obroka napravljene od nemasnih proteina kao što su plodovi mora i perad, kao i biljnih izvora proteina poput orašastih plodova, sjemenki i mahunarki, kaže Mia Syn, nutricionistica i autorica knjige Mostly Plant-Based.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!