"Crkva se neprekidno upliće u javni život"

Kultura 26. ožu 201820:02 > 20:09
N1

Ravnatelj Drame HNK i redatelj Ivica Buljan bio je gost Pressinga s Petrom Štefanićem.

Buljan je komentirao Dan kazališta rekavši kako kazalište daje odgovor na sva pitanja koja čovjek postavlja, te da bi kazalište, ovo današnje koje je nastalo u Njemačkoj kao medij koji nije bio isključivo medij zabave, trebalo biti važno u životu čovjeka.

Kazalište u Hrvatskoj, smatra, treba biti blisko publici, ali i elitističko. 

“Imamo više gledatelja nego Dinamo”, kaže Buljan.

Govoreći o prosvjedu protiv Istanbulske konvencije rekao je kako taj prosvjed govori o tome u kakvom se stanju nalazi ovo društvo. 

“Kako neke teme uspiju doći u pervertiranom obliku u javnost? To je možda jedna od najbolnijih hrvatskih točaka. Iz klasičnih javnih servisa nestaju informacije. Konvencija prije svega govori o nasilju nad ženama i nasilju u obitelji. Vrlo je važno da ta Konvencija stoji iznad nacionalnih zakona. Nasilje nije samo trenutno, ono se događa i prije i kasnije. Postoji nadmedij, poput Istanbulske konvencije, koji to jednostavno ne dopušta. Ovdje moramo prihvatiti činjenicu da Hrvatska dobija nadpravni okvir i da domaće zakonodavstvo uglavnom nije efikasno. Nasilnici dolaze iz kruga ekonomski nadmoćnijih. Kod nas su velike razlike u plaćenosti muškarca i žene. Sprječavanje nasilja je stvar koja bi trebala mobilizirati cijelu zajednicu. Nevjerojatno je da se takva ideja pervertira u nešto poput rodne ideologije”, kaže on. 

O Zlatku Hasanbegoviću je rekao kako, bez obzira na Hasanbegovićevo članstvo u Kazališnom vijeću HNK, oni nisu suradnici.

Buljan je komentirao današnje izjave ministra Kujundžića koji je kazao da će i Crkva biti uključena u izrada Zakona o pobačaju.

“Crkva bi u normalnom društvu trebala biti odvojena od države, kao što je tako od Francuske revolucije i kao što je tako u europskim državama. Kod nas se Crkva neprekidno upliće u javni život. Mislim da je ovo pitanje o kojem nema što raditi, to nije u njihovoj domeni. Religija je intimna stvar, a ovdje se radi o pravu žena”, kaže Buljan.

Komentirao je i hrvatsku ljevicu: “Ljevica se diskvalificirala, odustala je od njavažnjih tema, primjerice kulture. Od hrvatske suverenosti nismo s ljevice čuli priču o kulturi kao nečem važnom.”

Buljan podržava odcjepljenje Katalonije. Kaže da ga čudi što je Hrvatska taj problem odšutila i zaboravila što se kod nas događalo: “Mislim da je katalonsko pitanje legitimno, ono što radi španjolska podsjeća na modele koji su se u Španjolskoj događali krajem tridesetih godina.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.