Balet Gospoda Glembajevi uskoro na pulskoj Sv. Katarini

Kultura 04. lip 201812:49 > 12:58
HNK Zagreb

Hrvatski poduzetnik Danko Končar za nepunih mjesec dana investirat će u hrvatski balet.

Končar će omogućiti izvođenje baleta “Gospoda Glembajevi” u koreografiji Lea Mujića i u izvedbi Baleta zagrebačkog HNK na pulskom otočiću nekadašnje vojne namjene Sveta Katarina, mostom spojenom s poluotokom Monumenti. To je njegova prva investicija u hrvatsku kulturu kojom će prijelomna koreografija hrvatskog baleta, prva inscenacija kultne drame Miroslava Krleže na baletnim špicama, 29. lipnja u 21.30 sati imati izvedbu na zapuštenoj i javnosti praktički nedostupnoj lokaciji na kojoj je za bivše države boravila Jugoslavenska ratna mornarica.

Istovremeno, na području Sveta Katarina – Monumenti događa se i najnovija Končareva gospodarska investicija: ovo proljeće počeli su radovi na najavljivanom nautičko-turističkom kompleksu koji će obuhvaćati marine i hotele, vrijednom više desetaka milijuna eura. U sklopu radova u funkciju je već stavljen most koji povezuje otočić s kopnom, bez kojeg bi se puno teže izvelo planirano iskrcavanje Glembajevih, starog Ignjata, barunice Castelli, poludjelog Leonea, sestre Angelike i ostalih eksponenata aristokracije na odlasku, ovdje u baletnoj izvedbi.

Končar,koji je strateški partner Uljanika i posljednjih godina ulaže u pulsko područje, te je vlasnik hotela i apartmana Medena u Trogiru, kao i rudarskih projekata u Africi i Europi, veliki je ljubitelj baleta.

“Balet ‘Gospoda Glembajevi’ u Puli nije isključivo moj poklon istarskoj kulturnoj sceni, nego prvenstveno ideja da se kroz ovakav događaj pokrene jedna šira inicijativa za pomoć lokalnim bolnicama koje jedino kroz donacije mogu pribaviti potrebna financijska sredstva za nabavu potrebne opreme za tretman pacijenata. U ovom slučaju sav prihod od karata za balet bit će doniran Općoj bolnici u Puli. Kulturnjaci će dobiti vrhunac gledanja vrhunskog baleta, bolnica potrebna sredstva, a mi, kao organizatori, uživat ćemo u spoju ove dvije pozitivne inicijative”, rekao je za Jutarnji list Danko Končar.

Karte za “Gospodu Glembajeve” moći će se kupiti na blagajni Istarskog narodnog kazališta u Puli i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, u pretprodaji za 200, a nekoliko dana uoči premijere za 250 kuna.

Balet će se na otočiću izvesti za 1200 gledatelja i vodstvo zagrebačkog HNK već je izvidjelo teren i ocijenilo i predvidjelo sve tehničke aspekte postavljanja baleta na otvorenu scenu iza koje će publika moći u noći vidjeti svjetla pulskog brodogradilišta, a nakon predstave biznismen će posjetitelje počastiti vinom iz svoje vinarije Capo. U Pulu dolazi balet koji je dosad vidjelo 5692 ljudi u nacionalnom kazalištu i na gostovanju i koji je ovo ljeto pozvan na otvorenu scenu na Hvar, a postoji i ideja da se izvede i na zagrebačkom Tomislavcu.

Intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč kaže da ju je prije svega iznenadio i razveselio poziv Končara da se kazalište predstavi u Puli s jednom od izvedbi Baleta.

“Smatrala sam da bi to treba biti prepoznatljivo djelo koje možda i najbolje predstavlja naše trenutačne repertoarne smjernice, te je odluka pala na našu hit predstavu ‘Gospodu Glembajeve’ čiju koreografiju potpisuje Leo Mujić. Plesati na atraktivnom otvorenom prostoru svakako je veliki izazov, a mene su izazovi oduvijek privlačili. U ovom slučaju, ponajprije stoga što se u ambijentalnoj transformaciji s ‘Glembajevima’ otvara jedna nova plesna priča, ali i mogućnost afirmiranja i jednoga novog iznimno atraktivnog scenskog prostora te jednog modela suradnje između poduzetnika i kulture koji kod nas na žalost nije uobičajen”, kazala je Vrgoč.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.