Comic Sans otvara program 'Novi hrvatski film' u Kinoteci

Kultura 21. stu 201812:37 > 12:42
Promo

Filmom "Comic Sans" Nevija Marasovića u srijedu u zagrebačkoj Kinoteci počinje program "Novi hrvatski film", u okviru kojega će se do 1. prosinca prikazati izbor domaćih filmova nastalih zadnjih nekoliko godina.

Marasovićeva komedija prati ljubavne zgode i nezgode Zagrepčanina Alana (Janko Popović Volarić), uspješnog dizajnera koji se baš ne može pohvaliti odnosima sa svojim bivšim djevojkama. Iznenadno putovanje na Vis u društvu simpatičnog i opuštenog oca Brune (Zlatko Burić – Kićo) prisilit će ih da kroz niz humornih i dramatičnih situacija preispitaju svoje odnose, a prije svega navest će Alana da preispita vlastite prioritete.

U četvrtak je na repertoaru “Osmi povjerenik”, ekranizacija istoimenog hrvatskog bestselera Renata Baretića i hrvatski kandidat za nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, najavljeno je iz Kinoteke.

Radnja gledatelje vodi na Trečić, najudaljeniji naseljeni otok na kojem nema interneta ni signala za mobitel. Junak Siniša Mesjak, arogantan je i ambiciozan političar u usponu, koji je zbog umiješanosti u skandal imenovan povjerenikom vlade RH na Trečiću, sa zadatkom organiziranja lokalnih izbora. Predhodnih sedam povjerenika u tome nije uspjelo.

Jedini dokumentarni film u programu je “Srbenka” Nebojše Slijepčevića koji je svoj sjajan festivalski put započeo na prestižnom festivalu Visions du Réel, te je među ostalim nagrađen Srcem Sarajeva i Nagradom publike za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu i posebnim priznanjem Motovun Film Festivala.

Film, koji se prikazuje u petak, podsjetnik je na ubojstvo djevojčice srpske nacionalnosti Aleksandre Zec o kojoj Oliver Frljić radi kazališnu predstavu. Redatelj filma prati probe, koje postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio.

Subotnja matineja rezervirana je za djecu i donosi najgledaniji hrvatski film iz 2017., “Uzbunu na Zelenom Vrhu” u režiji Čejen Černić. Dječja detektivska pustolovina prati uzbudljive događaje u životu Ratka Milića – Koka prije njegova preseljenja u Zagreb, dok provodi ljetne praznike u idiličnom Zelenom Vrhu, koje narušava niz pljački i razbojstava počinjenih pod okriljem noći.

Večernji termin u subotu prikazuje “Aleksi”, dugometražni prvijenac Barbare Vekarić s Tihanom Lazović u glavnoj ulozi pomalo izgubljene 28-godišnjakinje koja nakon završetka studija ne uspijeva pronaći posao, pa je prisiljena vratiti se pod roditeljski krov.

Idući tjedan, pa sve do kraja studenog na programu su još “Goran” Nevija Marasovića o tajnama koje skriva snijegom zameteni Gorski Kotar, “Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića, priča o netoleranciji iza koje su ipak samo ljudi, “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić o djevojci koja, zarobljena unutar vlastite obitelji testira vlastite granice i više puta nagrađivani “Zvizdan” Dalibora Matanića o trima, zbog nacionalne pripadnosti, zabranjenim ljubavima u tri različita razdoblja.

Program je u utorak najavila projekcija hrvatskog modernističkog klasika “Rondo” Zvonimira Berkovića, priča o nesvakidašnjem ljubavnom trokutu između sredovječnog suca (Stevo Žigon) i bračnog para, umjetnika (Relja Bašić) i studentice (Milena Dravić).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.