Film o Bergmanu u subotu otvara treće izdanje Arterije u KIC-u

Kultura 07. pro 201816:54 > 17:09
YouTube screenshot

Filmom "Bergman - jedna godina, jedan život" (2018) koji je u konkurenciji za najbolji europski dokumentarac na predstojećim Europskim filmskim nagradama u subotu se otvara treće izdanje Arterije, filmskog tjedna posvećenog umjetnicima.

U organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC) Arteria ove godine do 12. prosinca donosi besplatne projekcije devet dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova o nekima od najvećih umjetničkih imena današnjice.

“U obilježavanju stote godišnjice rođenja velikog autora, švedska redateljica Jane Magnusson uzima iznimno plodnu 1957. godinu kao polaznu točku za istraživanje Bergmana kao čovjeka, u svoj kompleksnosti njegove ličnosti”, napominje se u najavi prvog filma.

Nakon projekcije filmska kritičarka Višnja Vukašinović o magičnom Bergmanovu svijetu razgovarat će s filmologom i filozofom Marijanom Krivakom, te profesoricom skandinavske književnosti i filma Janicom Tomić.

U nedjelju se prikazuju dvije glazbene biografske drame – nedavno preminulog Miloša Formana gledatelji će se prisjetiti projekcijom jednog od njegovih najuspješnijih filmova “Amadeus”, a ikone šezdesetih i bivše članice Velvet Undergrounda Nico u filmu ceste “Nico, 1988” Susanne Nicchiarelli, dobitnice nagrade Horizonti na venecijanskoj Mostri.

Taj film donosi drugu, manje poznatu stranu priče o Christi Päffgen poznatijoj kao Nico dok ona, približavajući se pedesetoj, kreće na novu europsku turneju. U ulozi melankolične glazbenice koja se bori s ovisnošću i vlastitim demonima, te pokušava obnoviti odnos sa sinom nad kojim je odavno izgubila skrbništvo, nastupa Trine Dyrholm, danska pjevačica.

Nakon projekcije slijedi razgovor u kojem sudjeluju filmski kritičar Željko Luketić, glazbeni kritičar Juraj Štiftar, publicist i dizajner Dejan Kršić te filmologinja Tanja Vrvilo.

Dva dokumentarca o street artu

Treći dan Arterije, ponedjeljak, 10. prosinca, bit će u znaku ulične umjetnosti s dva dokumentarca.

Dokumentarac “Čovjek koji je ukrao Banksyja” (2018) Marca Proserpija prati genezu i sudbinu Banksyjevih crteža u Gazi, istovremeno otkrivajući tajne tržišta umjetninama ukradenih zidova diljem svijeta.

Film gledatelje upoznaje s bodibilderom i lokalnim vozačem taksija, znanom pod nadimkom Walid Zvijer, koji je osmislio ‘pravi poduzetnički plan’ – uzeti cijeli zid s crtežom i prodati ga onome tko ponudi najviše novaca.

Street art je tema i kaleidoskopskog dokumentarca “Mur murs” (1981) redateljice Agnes Varda, koja u prepoznatljivom stilu snima ulične murale po osunčanim ulicama siromašnih predjela Los Angelesa.

Njezin se film najavljuje i kao studija šarolikih urbanih migrantskih zajednica na prijelazu 70-ih u 80-e te esencijalni vodič kroz kalifornijsku uličnu umjetnost.

Nakon projekcije kustosica i autorica fotomonografije “Street/Art/Zagreb” Anja Planinčić razgovarat će s predstavnicima domaće street art scene

Ljubavni i pjesnički parovi na filmu

U utorak je na programu filmska poema “Odsanjani” (2016) austrijske filmašice Ruth Beckermann koja, utemeljena na dramatičnoj epistolarnoj razmjeni između književnice Ingeborg Bachmann i pjesnika Paula Celana, prenosi snažnu atmosferu ljubavne priče prošlog stoljeća u suvremeni kontekst.

Celanovi su roditelji poginuli u nacističkom koncentracijskom logoru, a njezin je otac bio član Nacističke stranke. Upoznali su se 1948. godine u Beču i iako im se nakon kratke romanse putevi razilaze, oni ostaju cijeli život neraskidivo povezani razmjenivši više od 200 pisama.

Dvoje mladih glumaca (Laurence Rupp i Anja Plaschg) nalaze se u studiju za snimanje kako bi čitali njihova pisma, no burni emotivni doživljaji bliskosti i otuđenja, oduševljenja i straha počnu utjecati i na njihov odnos.

Film je imao svjetsku premijeru na Berlinaleu i osvojio Grand Prix na inovativnom filmskom festivalu Diagonale u Grazu, te posebno priznanje na prestižnom dokumentarnom festivalu Cinema du Reel.

Nakon projekcije književna teoretičarka Marija Ott Franolić razgovarat će s profesorom germanistike Svjetlanom Lackom Vidulićem koji se posebno zanima za kulturnu povijest ljubavi.

Isti dan Arteria podsjeća na još jedan pjesnički i ljubavni par – Arthura Rimbauda i Paula Verlainea, s rijetko prikazivanim diplomskim filmom “Ubojice: Film o Rimbaudu” (1985) kultnog američkog nezavisnog filmaša Todda Haynesa u kojem glume sami Haynes te mlada Laura Linney.

U istom bloku prikazuje se eksperimentalni kratki film “Samoglasnici” (1975) Nikole Đurića o prijenosu poezije u film, a koji je inspiriran istoimenim Rimbaudovim sonetom.

Program završava u srijedu, 12. prosinca, projekcijom hvaljenog dokumentarca “Beuys” (2017) u režiji Andresa Veiela o revolucionarnom njemačkom umjetniku Josephu Beuysu.

Prije projekcije održat će se predavanje jednog od pionira hrvatske konceptualne umjetnosti Vladimira Gudca u kojem će se problematizirati nasljeđe Beuysova umjetnička djelovanja i njegova poznata, no često neshvaćeno geslo “Svaki je čovjek umjetnik”.

Program realizira Kulturno informativni centar (KIC), a selektorica i koordinatorica je Dina Pokrajac.

Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.