UniART – studenti s umjetničkih smjerova predstavljaju svoj kreativan rad

Kultura 27. tra 202412:00 0 komentara

Prošlo je 150 godina suvremenoga Sveučilišta u Zagrebu. "Umna sila viša je od materijalne" - tim se riječima Strossmayer obratio Hrvatskom saboru predloživši osnivanje sveučilišta. U Novom danu o UniART-u, projektu Sveučilišta u Zagrebu - nizu umjetničkih događanja kojima studenti građanima predstavljaju svoj kreativni rad, goovrila je red. prof. art. Jasenka Ostojić, prorektorica za umjetnost,kulturu i međusveučilišnu suradnju s Muzičke akademije i Mirta Mikloušić, studentica 3. godina prijediplomskoga studija kazalisne režije i radiofonije.

Ove akademske godine je izašao drugi Umjetnički kalendar Sveučilišta u Zagrebu – UniART. Ostojić objašnjava da se u tom kalendaru mogu naći izložbe, predstave, glazbene produkcije, diplomski radovi…

“Sve ono što uz nastavu produciraju studenti i mentori s Akademije dramskih umjetnosti, likovna akademija  i muzička akademija”, poručila je Ostojić.

Osim umjetničkih akademija, u projektu umjetničkog kalendara sudjeluje i par zagrebačkih fakulteta s umjetničkim komponentama: Tekstilno-tehnološki fakultet, Arhitektosnki fakultet i Katolički bogoslovni fakultet s institutom za crkvenu glazbu.

“Imamo dosta fakulteta s najrazličitijim sadržajem, prvi puta smo ih objedinili na jednom mjestu. Oni se objavljuju semestralno. Prije godinu dana smo formirali radnu skupinu koja prikuplja i prezentira tu djelatnost. Formirali smo i povjerenstvo za umjetnost i kulturu”, istkanula je Ostojić.

Studentica Mirta smatra kako je ovakav projekt važan kako bi se kreativne djelatnosti studenata približila građanima.

“Mislim da je dosta bitno jer se oko svih akademija stvara neka fama – da je to samo za neki zatvoreni krug ljudi, da nitko tamo nema pristup. A zapravo sve naše produkcije, ispitne predstave, sve izložbe s likovne akademije, to je sve otvoreno za širu javnost. Samo što nije nigdje promovirano, osim u nekom užem krugu pa mislim da je bitno da postoji ovako nešto da se predstavi drugim ljudima”, tvrdi Mirta.

N1

U suradnji s kolegama, Mirta je napravila kraću predstavu koja predstavlja cijeli projekt i različite grane umjetnosti.  “Znali smo da moramo uključiti sve navedene sastavnice u tu izvedbu i s obzirom da je to kalendar htjeli smo proći kroz sva razdoblja umjestnosti, ali to nije bilo moguće, imali smo samo pola sata, pa smo se vodili nekim ključnim mjestima kroz povijest svake umjetnosti.”

Ostojić kaže kako je interes za upis u Muzičku akademiju dosta velik i da uglavnom popune sva mjesta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!