Bakhke – predstava o 12 žena na grupnoj psihoterapiji u ZKM-u

Kultura 16. sij 201913:01 > 13:02
ZKM

Nakon premijere u srpnju 2018. na Malom Brijunu, starogrčka tragedija Bakhe Kazališta Ulysses u režiji Lenke Udovički postaje dio redovitog repertoara Zagrebačkog kazališta mladih.

Dvanaest žena (Katarina Bistrović Darvaš, Ivana Krizmanić, Dubravka Miletić, Lucija Šerbedžija, Senka Bulić, Urša Raukar, Barbara Prpić, Dora Polić Vitez, Milica Manojlović, Hrvojka Begović, Anđela Ramljak i Lucija Barišićnalazi se na grupnoj psihoterapiji, svaka sa svojim teretom i žudnjama, tražeći utočište od patrijarhalnog i kapitalističkog svijeta u kojem je postalo nedopustivim pokazati bilo kakvu slabost ili izgubiti kontrolu.

Bakhe u ovome čitanju progovaraju o tome da nasilno potiskivanje nagona nužno u jednome trenutku rezultira pucanjem, eksplozijom, kad pojedincu, ovdje ženi, ne preostaje ništa drugo osim bijega u destrukciju, u nesretnu potragu za vlastitim identitetima osuđenima na izgubljenost u globalizacijskim trendovima još muškoga društva.

ZKM

Upravo je iz tog razloga, što je ujedno i posebnost ove predstave, podjela isključivo ženska. U Euripidovo doba sve su uloge izvodili muški glumci, premda je upravo Euripid bio prvi koji se najviše usredotočio na ženske likove i njihovu psihološku analizu.

Dioniz ili Bakho, antički bog vina, plodnosti, ekstaze i kazališta, bog je koji nas tjera da prelazimo granice, žene sputane društvenim okvirima odvlači u šumu, gdje postaju njegove divlje, pijane, orgijastične svećenice – bakantice.

Premijera je zakazana za 18. siječnja u 20 sati u ZKM-u.