Film "Srbenka" osvojio Grand Prix, Oktavijan i nagradu za montažu 28. DHF-a

Kultura 19. lip 201907:59 > 08:03
Unsplash (ilustracija)

Dokumentarni film "Srbenka" redatelja Nebojše Slijepčevića osvojio je Grand Prix, Oktavijan i nagradu za montažu ovogodišnjih, 28. Dana hrvatskoga filma, koji su završili dodjelom nagrada na platou iznad Kina Tuškanac.

Glavni, stručni žiri u sastavu Jasna Zastavniković, Filip Tot i Mia Melcher dodijelio je Grand Prix 28. DHF-a filmu “Srbenka” (producentice Vanje Jambrović) uz obrazloženje da svojim konciznim i suverenim filmskim pismom nepogrešivo uvodi gledaoca u jednu od najbolnijih tema novije hrvatske povijesti.

Slijepčević je zahvalio na nagradi, istaknuvši da su film radili za hrvatsku publiku i da se gleda u Hrvatskoj zbog čega mu, kaže, ova nagrada puno znači.

Nagrada za režiju dodijeljena je Ivanu Turković-Krnjaku, redatelju filma “Lovebox”.

Nagradu za najbolji scenarij dobila je Jelena Paljan (film “Trešnje” Dubravke Turić), nagradu za najbolju kameru žiri je dodijelio Damianu Nenadiću za rad na filmu “Na vodi” Gorana Devića, a u kategoriji montaže nagrađen je Tomislav Stojanović za film “Srbenka”.

Nagradu za najbolju glumu osvojio je Vinko Kraljević za nastup u filmu “Predmeti koji tonu” Filipa Peruzovića.

U kategoriji glazbe nagrađen je Miro Manojlović za rad na filmu “Sovjetski psi” Nikice Zdunić, a najboljom manjinskom koprodukcijom proglašen je film “Sestre” redatelja Zdenka Jurilja (producenti: Tomislav Bubalo i Mario Vukadin, produkcija: Kadar Film & Video Production te Olimp Produkcija).

Nagrade Oktavijan, uz Slijepčevića, još su dobili “Trešnje” Dubravke Turić (igrani film), “Neobična kupka gospodina Otmara” Nike Radasa (animirani film), “Gradovi u kojima nisam bio” Damira Čučića (eksperimentalni film) i “Kartoline” Igora Bezinovića, Hrvoslave Brkušić, Katerine Dude, Ivane Pipal, Ante Zlatka Stolice i Darovana Tušeka (namjenski film).

Dobitnik nagrade Društva hrvatskih filmskih redatelja “Jelena Rajković” za najboljeg mladog redatelja do 30 godina je Filip Mojzeš, redatelj igranog filma “Smrt bijela kost”.

Nagradu za etiku i ljudska prava osvojio je film “Susjedi” redatelja Tomislava Žaje, a žiri je posebno priznanje dao filmu “Dani ludila” Damiana Nenadića.

Nagradu Zlatna uljanica tjednika Glas Koncila za promicanje etičkih vrijednosti na filmu dobio je Niko Radas za režiju, scenarij, animaciju, kameru i montažu filma “Neobična kupka gospodina Otmara”, nastalog u suradnji s pacijentima Klinike za psihijatriju Vrapče.

Nagrada publike otišla je filmu “Izlazite li vanka?” redateljice Ines Jokoš (producenta Hrvoja Osvadića).

Nagradu Vladimir Vuković za najboljeg filmskog kritičara u 2018. primio je Marijan Krivak za tekstove objavljene u Hrvatskom filmskom ljetopisu, radijskoj emisiji Filmoskop te na mrežnim stranicama i , a Nagradu Vladimir Vuković za najboljeg novog kritičara Miro Frakić za tekstove objavljene u Hrvatskom filmskom ljetopisu i Filmonautu.

Za nagrade Dana hrvatskog filma, koji su se održali od 14. do 18. lipnja natjecalo se 14 animiranih filmova, 16 eksperimentalnih, 14 kratkih igranih, 23 dokumentarca, 11 namjenskih filmova i 28 glazbenih spotova, ukupno 106 filmova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram