Jubilarni NAJ, NAJ, NAJ festival u borbi protiv vršnjačkog nasilja

Kultura 12. velj 202016:33 > 16:39
Žar Ptica

Gradsko kazalište Žar ptica sezonu 2019./20. posvećuje borbi protiv vršnjačkog nasilja, koja se temelji na predstavi "Ako kažeš, gotov si!". Ovogodišnje jubilarno izdanje međunarodnog Naj, naj, naj festivala (26.2.-1.3.), dio je velikog projekta #naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja.

“Naša je svakodnevica opterećena kroničnim nedostatkom vremena za obitelj i djecu, što dovodi do sveprisutne otuđenosti, pa i kulminacije međuvršnjačkog nasilja, gdje mobiteli postaju najbolje “društvo”, ali i najjače “oružje”. Istraživanja su porazna i pokazuju da svako četvrto dijete u hrvatskim školama na dnevnoj bazi trpi neki oblik nasilja, a svako drugo od njih je žrtva nasilja preko interneta. Cilj našeg projekta je glasno progovoriti o ovom velikom društvenom problemu, senzibilizirati javnost i sve institucije koje se bave djecom kako bismo zajednički pomogli onima koji školske dane provode u začaranom krugu nasilja” ističe voditeljica projekta Milanka Čolović.

Važnost projekta #naNajjače protiv vršnjačkog nasilja, kojim ćemo 26. veljače 2020., obilježiti i Nacionalni dan ružičastih majica, prepoznali su i u njega se uključile državne i gradske institucije: Ministarstvo obrazovanja, Gradski ured za kulturu, Gradski ured za zdravstvo, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, gotovo sva dječja kazališta iz Hrvatske, sudjelovatelji Naj, naj, naj festivala, osnovne škole diljem Hrvatske, te ugledne tvrtke, lokalna zajednica, te brojni mediji te osobe iz društvenog i javnog života.

Sav prihod od prodaje ulaznica na festivalskim predstavama po simboličnoj cijeni od 10 kuna, namijenjen je potpori školskih projekata protiv vršnjačkog nasilja u osnovnim školama diljem Hrvatske (Gospić, Kamenica, Zadar, Glina, Metković, Županja…).

“Na taj ih način želimo potaknuti da ne budu proklamativno mjesta Nulte stope tolerancije na nasilje, već da svojim odnosom prema nasilju i vlastitim projektima njeguju i žive školu bez nasilja. Kazalište, pogotovo ono dječje, mora imati značajno mjesto u društvenoj zajednici i dijeliti odgovornost u odgoju i svim izazovima koje nosi djetinjstvo”, poručili su organizatori festivala.

Predstave će biti popraćene radionicama za djecu i roditelje pod stručnim vodstvom dr. Gordane Buljan Flander i psihologa iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Nakon svečanog otvorenja Festivala 26.2. u 12:30 održat će se i humanitarna nogometna utakmica između poznatih osoba iz javnog života koju će igrati: Damir Hoyka, Tomislav Jelinčić, Frano Mašković, Marko Šapit, Ivan Dečak, Filip Juričić, te Drago Utješanović, kao i djeca iz zagrebačkih škola, koju će donacijama podržati tri velike hrvatske kompanije.

Značajnu podršku i vjetar u leđa projektu #naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja dat će i poznate osobe iz javnog života. Za sada su se video porukama u projekt uključili Davor Meštrović, Mia Dimšić, Ivica Kostelić, Bruno Petković, Martina Tomčić, Barbara Vicković, Bojan Jambrošić, Antonija Blaće, Ana Maras Harmander, Damir Kedžo, Slavko Sobin…

“Naša predstava “Ako kažeš, gotov si” govori o učionicama kao svojevrsnim školskim “arenama”, stvarnim i virtualnim, u kojim učenici koriste uvrede, ucjene, prijetnje, batine, ili tek samo jedan fatalni klik, koji je dovoljan da se uzdrma “čitav svemir” jednog djeteta. Ako javnim govorenjem o ovom problemu pomognemo da makar i jedno dijete žrtva ili dijete počinitelj nasilja osjeti da nije samo sa svojim problemom – mi smo uspjeli, jer spasili smo ‘čitav jedan svemir'”, poručuju organizatori. 

Promo
Promo
Promo
Promo
Promo
Promo
Promo
Promo
Promo

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.