Jubilarni 30. Dani hrvatskog filma u rujnu u kinu Tuškanac

Kultura 27. kol 202112:24 0 komentara
Dani hrvatskog filma/https://dhf.hr

Jubilarno, trideseto izdanje Dana hrvatskog filma, tradicionalne smotre najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih filmova održat će se od 12. do 16. rujna u kinu Tuškanac u Zagrebu.

Kako je najavljeno, Dani ove godine donose 76 filmskih uradaka raspoređenih u pet kategorija – animirani film, dokumentarni film, eksperimentalni, igrani te namjenski film i videospot.

Selekciju su napravili Jelena Pašić u kategoriji eksperimentalnog filma (u kojoj je odabrano 11 naslova), Janko Heidl u kategoriji namjenskog filma i videospota (20 naslova), Miro Frakić za animirani film (osam filmova), Dragan Jurak za dokumentarni film (24 filma) te Damir Radić u kategoriji igranog filma (12 naslova).

S festivala ističu kako ta manifestacija već tri desetljeća zaredom okuplja i predstavlja recentnu hrvatsku filmsku produkciju, s ciljem ravnopravnog promicanja i vrednovanja svih filmskih rodova, ali i podsjećanja na domaću filmsku baštinu.

Filmovi se natječu za Grand Prix u niz kategorija, Nagradu Zlatna uljanica Glasa Koncila, nagradu Jelena Rajković koju Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodjeljuje najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30. godina, Nagradu za etiku i ljudska prava te Nagradu publike.

Popratni program donosi dvije retrospektive – jednu posvećenu filmskim autoricama čiji su filmovi u protekla tri desetljeća ovjenčani nagradama na izdanjima DHF-a te retrospektivu “Obnovljena baština” s restauriranim filmovima u produkciji Zagreb filma, koji će se prikazivati kao uvertira u natjecateljski program.

Održat će se i dvije radionice – Radionica filmske kritike pod vodstvom i mentorstvom filmske kritičarke Višnje Vukašinović te Radionica filmova u jednom kadru.

U formi tribine poseban program će biti posvećen Ivi Škrabalu, filmskom redatelju, scenaristu, filmskom publicistu i povjesničaru filma, inicijatoru Dana hrvatskog filma i Hrvatskog filmskom ljetopisa.

Na okruglom stolu “Dani hrvatskoga filma – sljedećih 30 godina?” govorit će se o budućnosti festivala, a posjetitelji će moći pogledati i izložbu izabranih plakata prva tri desetljeća Dana hrvatskog filma.

Za kraj festivala pripremit će se glazbeno-filmski program “Kinofonija!” koji će nakon službenog otvaranja festivala (12. rujna) uključiti projekciju slavnog nijemog filma “Berlin, simfonija velegrada” Waltera Ruttmanna (1927.) uz glazbenu pratnju nagrađivanog hrvatskog kvarteta Chui, koji će uživo izvesti originalnu prateću glazbu.

Ulaz na sav program Dana hrvatskog filma je besplatan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!