Kinoteka: Kultni petak za kraj godine uz “Intervju s vampirom”

Kultura 30. pro 202114:53 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Program "Kultni petak“ Kinoteke donosi za kraj godine u to zagrebačko kino film "Intervju s vampirom" Neila Jordana, kao posvetu nedavno preminuloj američkoj spisateljici Anne Rice.

Ta adaptacija istoimenog romana spisateljice “koja nas je na osebujan način podsjetila da je najstrašniji, ali i najprivlačniji dio čudovišta njegov ljudski odraz” prikazuje se iznimno u četvrtak, s obzirom da Stara godina pada u petak.

U središtu filma je naočiti aristokrat Louis de Pointe du Lac, vampir, koji novinaru otkriva priču o svome životu, gubitku, ljubavi, izdaji i osamljenosti tijekom dva stoljeća.

Roman  Anne Rice iz 1976. prvi je iz njezina popularnog serijala “Vampirske kronike”, ona je za film napisala i scenarij, no projekt je zastao sve dok se režije nije prihvatio oskarovac Neil Jordan.

“Jordan je Riceinu stilski i tematski bogatu prozu uspješno pretočio u raskošnu kombinaciju melodrame i strave, koja je ostvarila veliki uspjeh na kinoblagajnama, a zaradila je i dvije nominacije za Oscara (scenografija, glazba)”, podsjeća se u najavi.

Kako se dodaje, uspjehu filma pomogli su i nadahnuti nastupi Brada Pitta i Toma Curisea u ulozi Louisa i Lestata, a ne treba zaboraviti ni impresivni nastup tada dvanaestogodišnje Kirsten Dunst u ulozi Claudije, vampirice zarobljene u tijelu djevojčice, koja joj je donijela i nominaciju za Zlatni globus.

Iz Kinoteke kažu kako se “Intervju s vampirom” uklopio u revizionističke, postmodernističke trendove u žanru strave sedamdesetih i devedesetih godina, koji su vampire transformirali iz zubatih čudovišta s istočnoeuropskim naglaskom u romantične antijunake u potrazi za smislom.

Po njihovim riječima, premda se “Vampirske kronike” drže za preteče suvremenih uspješnica kao što je planetarno popularna saga Sumrak, ne treba se zavarati jer “dok je Stephanie Meyer sanitizirala vampirsku mitologiju, Rice je objeručke prigrlila njezin transgresivni potencijal, ali i ljudske korijene čudovišnosti svojih likova”.

“Rezultat su putene, provokativne, a nerijetko i subverzivne priče koje već desetljećima užasavaju i fasciniraju”, ističu.

Kultni petak poseban je program kina Kinoteka namijenjen “filmofilima pustolovna duha”, čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu.

Program donosi uratke koji su s vremenom izgradili vjernu sljedbu posvećenih štovatelja, a mnoge od njih i po prvi puta nakon dugo vremena na velikome platnu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!