Kinoteka nastavlja s filmovima koji uspješno zaobilaze propagandu

Kultura 08. stu 202111:37 0 komentara
Igor Kralj/PIXSELL

Zagrebačko kino Kinoteka u svom ciklusu "Okupirani gradovi" ovaj tjedan nastavlja s filmovima koji su osjetljive teme prikazali uspješno zaobilazeći koncept propagande u žanrovskom filmu.

Film “Biti ili ne biti”, koji je na programu u srijedu, opisuje se kao remek-djelo politički nekorektnog humora u kojem Ernst Lubitsch maestralno spaja žanr sofisticirane komedije manira i zabune sa satiričnim pogledom na vojna i politička zbivanja.

Time je stao na žulj mnogima koji su dovodili u pitanje primjerenost komičnog tretmana događaja u tada aktualnom Drugom svjetskom ratu, dodaje se u najavi.

Dan kasnije slijedi “I krvnici umiru!” Fritza Langa, ekranizacija atentata na visokopozicioniranog nacističkog časnika Reinharda Heydricha poznate i pod nazivom “Operacija Anthropoid“.

Atentat je inspirirao brojne filmove od četrdesetih godina do današnjih dana, a Langova se adaptacija ubraja među najbolje, zbog vještog korištenja žanra noirovskog trilera u svrhe otvorene antinacističke propagande, napominje se u najavi.

Scenarij za film napisao Bertold Brecht, u svom jedinom (službenom) hollywoodskom angažmanu.

Za petak je najavljen “Valter brani Sarajevo”, kultni partizanski akcijski film Hajrudina-Šibe Krvavca o neuništivom akcijskom heroju iz naslova, “čija je lakoća suprotstavljanja hordama naci-zlikovaca najavila junake kakve će desetljeće kasnije u američkom filmu patentirati Schwarzenegger i Stallone”.

“Nabijen akcijom, eksplozijama, karizmatičnim glumačkim nastupima i humorističnim epizodama, Valter je bio popularan i izvan granica Jugoslavije, a u Kini ga je navodno pogledalo milijardu ljudi”, podsjećaju iz Kinoteke.

Još jedan klasik prikazat će se u subotu – “Otpisani” Aleksandra Đorđevića, filmska inačica istoimene TV serije, koja je za kino snimljena u boji, a pamti se po priči napisanoj po uzoru na špijunske i akcijske serije sa zapada, karizmatičnim glumačkim nastupima te efektnom kombinacijom akcije i humora.

U Kinoteci će se prikazati nedavno završena digitalno restaurirana verzija, a ulaz na projekciju je besplatan uz obvezno preuzimanje ulaznice.

Tjedan u subotnjem, večernjem terminu zaključuju “Nemilosrdni gadovi” Quentina Tarantina, koji se u tom filmu bavi revizijom propagandne estetike, od nacističke Njemačke kinematografije do zapadnih akcijskih i eksploatacijskih filmova.

Inspiraciju za taj film pronašao je i u naslovima kao što su “I krvnici umiru!” te “Biti ili ne biti” iz aktualnog programa tog kina.

Od noviteta prikazuju se “Pali anđeli” hongkonšklog redatelja Wonga Kar-waija, “neonom natopljena poema koju pamtimo po karizmatičnim glumačkim nastupima, fascinantnom korištenju širokokutnih objektiva i neodoljivom spoju humora i sjete.”

Tu su i filmovi “Južni vetar: Ubrzanje”, nastavak istoimenog akcijskog krimića Miloša Avramovića, koji je ostvario velik uspjeh u regiji te “A bili smo vam dobri”, angažirana drama Branka Schmidta, koja u kina stiže ovjenčana nagradama na Pulskom filmskom festivalu, među ostalima i onom za najboljeg glumca (Rene Bitorajac) i scenarij.

Na programu su i “Toma” Dragana Bjelogrlića, “Plavi cvijet” Zrinka Ogreste i “Dina” Denisa Villeneuvea te, u okviru Matineje, animirani film “Avanture obitelji Bigfoot”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!