Michelangelov crtež prodan za više od 23 milijuna eura

Kultura 18. svi 202218:14
Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

Michelangelov crtež golog muškarca prodan je u srijedu na aukciji u Parizu za više od 23 milijuna eura, objavila je aukcijska kuća Christie's.

Djelo je proglašeno francuskim nacionalnim blagom pa je zabranjen izvoz tog crteža iz zemlje 30 mjeseci. No francuska vlada je nedavno uklonila tu oznaku čime je dopustila da se crtež ponudi bez ograničenja kolekcionarima bilo gdje u svijetu.

Crtež, jedno od rijetkih djela talijanskog umjetnika iz privatne kolekcije, prodan je 1907. u Parizu i naplaćen kao djelo Michelangelove škole. Bio je uglavnom zaboravljen sve do 2019. kada ga je stručnjak iz aukcijske kuće Christie’s prepoznao kao jedno od Michelangelovih djela.

Prodan je za 23.162.000 eura.

Smatra se da je crtež ‘Goli muškarac (po Masacciu) i dvije figure iza njega’ jedno od ranih Michelangelovih djela nastalo krajem 15. stoljeća.

Crtež prikazuje muškarca koji se pojavljuje na fresci koju je naslikao Masaccio, jedan od prvih znamenitih slikara talijanske renesanse.

Naziv freske je “Petrovo krštenje neofita”, a nalazi se u kapeli Brancacci u firentinskoj crkvi Santa Maria del Carmine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare