Otvorene prijave za Dane hrvatskog filma

Kultura 09. ožu 202210:32 0 komentara
film, kino, projektor, projekcija, festival, filmski,
Photo by Alex Litvin on Unsplash

Dani hrvatskog filma otvorili su prijave za ovogodišnje, 31. izdanje koje će se održati od 10. do 14. svibnja u zagrebačkom kinu Tuškanac.

Prijave traju do 27. ožujka, a otvorene su u kategorijama: Kratkometražni i srednjometražni igrani film, Dokumentarni film, Animirani film, Eksperimentalni film i Namjenski film (uključuje i glazbeni spot).

S odgodom do 5. travnja iznimno će se primati prijave za one filmove koji su završnoj fazi postprodukcije, uz prethodnu zamolbu producenta za odgodu roka, priopćeno je.

U obzir za selekciju ulaze svi filmovi hrvatskih autora i/ili producenata koji su između dva izdanja Dana hrvatskoga filma premijerno prikazani na nekom od hrvatskih filmskih festivala, u redovnoj distribuciji ili u nekoj drugoj javnoj prigodi te svi oni koji su u istom razdoblju producirani te još nisu javno prikazani.

“Zbog pomicanja festivalskog kalendara od rujna na svibanj te skraćenja uobičajenog vremenskog intervala između dva festivala, ove godine iznimno se mogu prijavljivati i filmovi koji prošle godine zbog nekog razloga nisu bili prijavljeni, a proizvedeni su u 2021. godini”, dodaje se.

Filmovi odabrani za službeni natjecateljski program kandidati su za službene nagrade stručnoga žirija i za tradicionalne nagrade “Jelena Rajković” koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja najboljem autoru do 30 godina starosti, za nagradu za etiku i ljudska prava te Zlatnu uljanicu tjednika Glas koncila, za promicanje etičkih vrijednosti na filmu.

Filmovi se prijavljuju na službenim stranicama festivala putem internetskog sustava Hrvatskog filmskog saveza, a rezultati selekcije bit će objavljeni 15. travnja.

Dani hrvatskoga filma predstavljaju, promiču i vrednuju godišnju produkciju kratkometražnog i srednjometražnog (igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog) filma, kao i dugometražnu produkciju svih navedenih kategorija, osim igranog filma.

Cilj im je i pružiti uvid u nacionalnu baštinu i komparativan uvid u suvremena kretanja u regionalnim kinematografijama u kojima participiraju domaći autori i producenti’.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!