Premijera predstave “Let iznad kukavičjeg gnijezda” u osječkom HNK

Kultura 22. svi 202415:49 0 komentara
Pexels / Ilustracija

Drama "Let iznad kukavičjeg gnijezda" po romanu Kena Keseya i u režiji Dražena Ferenčine, nova je premijera osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), a bit će izvedena u petak, 24. svibnja, izvijestili su u srijedu u tome kazalištu.

Priča Kena Keseya o Randallu Patricku McMurphyju, koji odluči zatvorsku kaznu umjesto u zatvoru odslužiti u umobolnici u Oregonu, crnohumorna je satira o pojedincu u represivnom sistemu i slobodi duha, a redatelj Ferenčina rekao je na konferenciji za novinare kako publika to djelo uglavnom prepoznaje po odličnom filmu Miloša Formana iz 1975. godine, koji je osvojio Oscara u najavažnijim kategorijama.

Iako će publika neminovno predstavu uspoređivati s filmom, Ferenčina smatra da kazalište ima sreću što je ipak drukčiji medij, koji itekako treba koristiti svoje specifičnosti u izražajnim sredstvima, a koja su različita od filma.

Tu smo ponekad zakinuti, a ponekad, kad smo dovoljno kreativni i maštoviti, imamo i neku prednost. Nadam se da smo u našoj verziji “Leta iznad kukavičjeg gnijezda” iskoristili sve prednosti koje kazalište pruža, a mislim da će i publika, koja dolazi s nekom svojom slikom, stvorenoj na temelju filma, imati što vidjeti u predstavi, kazao je redatelj Ferenčina.

Intendant osječkog HNK-a Vladimir Ham ističe kako je u ovaj projekt uključen veliki broj glumaca ovog kazališta, jer je to doista velika ansambl predstava, a da je dosadašnja suradnja s Draženom Ferenčinom, koji po sedmi put režira u osječkom HNK-u, jamac uspjeha i ovoga naslova.

Raduje nas što je agencija iz New Yorka, koja je vlasnik autorskih prava, prihvatila naš prijedlog ovoga projekta, uključujući i plakat za predstavu, što je po njima najbolje rješenje plakata koje su ikada odobrili za ovo djelo, rekao je Ham.

Naslovu ulogu Randalla Patricka McMurphya odigrat će ravnatelj drame osječkog HNK-a Miroslav Čabraja koji smatra kako je to jedna od najtežih uloga u literaturi uopće, a da i istoimeni film nosi određeno breme.

Mislim da je svatko od glumaca u ovoj predstavi napravio određenu bravuru, i nadam se da ćemo, budemo li predstavu kandidirali za Nagradu hrvatskog glumišta, ili bilo gdje drugdje, osvojiti neku nagradu, ali ne toliko zbog mene kao McMurphya, nego zbog cijelog ansambla, jer su svi ostvarili izvanredne uloge, dodao je Čabraja.

Uz Miroslava Čabraju, u predstavi će, uz ostale, nastupiti Antonija Mrkonjić, Armin Ćatić, Matea Grabić Ćaćić, Duško Modrinić, Antonio Jakupčević, Vjekoslav Janković, Matko Duvnjak Jović, Ivan Ćaćić, Aljoša Čepl i Antonija Pintarić. Dramaturginja predstave je Petra Mrduljaš, scenografiju je osmislila Irena Kraljić, kostimografiju Marita Ćopo, autor glazbe je Hrvoje Marjanović, a scenskog pokreta je Alen Čelić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!