Prvi dan Animafesta ispunjen projekcijama od jutra do navečer

Kultura 08. lip 202111:21 0 komentara
Animafest ZAGREB

Prvi dan nakon otvaranja 31. Svjetskog festivala animiranog filma, donosi filmske i popratne programe u svim kinima i izložbenim prostorima, počevši od jutarnjih projekcija Svjetske panorame u Kinu SC.

Nenatjecateljski program Svjetska panorama, posvećen važnim filmovima već afirmiranih filmaša, ali i novih imena, ove godine prikazuje nove uratke Georgesa Schwizgebela, Saše Svirskog i Reinholda Bidnera, kao i naslove iz Martinika, Egipta i Katara.

“Nerijetko nekonvencionalni i eksplicitni, filmovi u Svjetskoj panorami poziv su na gledanje drugim očima”, kažu s Animafesta, dodajući da će se u prvom segmentu uz “Refleksiju” Alana Bidarda s Antila moći vidjeti i njemačko-sirijsku koprodukciju “Ugodan vam pas!” i brazilsku Magneticu.

Od 13 sati slijedi tematski program o ljubavi pod nazivom “Požuda”, s filmovima “Eveready Harton u Zakopanom blagu”, američkom humornom pornografskom minijaturom iz 1928. anonimnih autora nastalom u čast Winsora McCaya, klasičnim naslovima poput “Radosti života” iz 1934., bisere 1990-ih “Uklonjeno” i “Ahilej”, do novijih, “Konkubinine gozbe”, “Klitorisa”, “Milovanja u kuhinji” i “Mame u plamenu”.

Slijedi retrospektiva nagrađene Škole za umjetnost i dizajn u Luzernu s jedanaest ostvarenja od kojih neka potpisuju i danas već afirmirani autori poput Aline Schoch, Kiliana Vilima i Samuela Pattheya, a bit će tu i zagrebačkoj publici već poznati naslovi poput “Putopisa: Tel Aviv” i “Mulja”. Školu će predstaviti njezin osnivač Otto Alder.

Ulaz na projekciju je besplatan, ali kao i za sve besplatne projekcije iz epidemioloških je razloga nužno na blagajni preuzeti besplatnu kartu.

Natjecanje studentskog filma 1 od 17,30 donosi, između ostalih, originalni, vizualno raskošni i dirljivi francuski emigrantski film “Zvijer” o djevojčici i krijumčaru na naslovnom zloglasnom teretnom vlaku, formalno inovativni kineski “Tatata” ostvaren mapiranjem klasične animacije na stop animacijom pokrenute gipsane skulpture, izraelski “No more još nije puno” nastao na razmeđu slikarskog triptiha boschovskih utjecaja i hebrejske tradicije, singapurski komični “dokumentarni” film strave “Neobične pojave: Bukit Bulabu”.

Nakon projekcije Višnja Vukašinović vodit će razgovor s Clémentine Poeymiroo (Kronika), YiYang Sun (Tatata), Yael Honig (No more još nije puno) i Chaerin Im (Oči i rogovi).

Animafest ZAGREB

Večernji termin u SC-u rezerviran je za Veliko natjecanje kratkometražnog filma, koje predstavlja duhoviti stop animirani intervju za posao (Proces selekcije), kineska parabola u tabloima “Zlato proždire ljude”, novi film animacijske zvijezde Tomasza Popakula (Mjesec), pakistanski film o presjecištu teokracije i digitalne ekonomije Swipe, erotski animalni slatkiš za oči “Drži me čvrsto”, “Neugodnjak” o nespretnostima u javnim prilikama te potresna animirano-dokumentarna “radiodrama” “Naredbe”.

Alexis Hunot ugostit će nakon projekcije Carlu Pereiru, Tomasza Popakula, Mélanie Robert-Tourneur i Aleixa Pitarcha.

Program Kina SC-a zaključuje od 22 sata poetski dokumentarni esej “Arhipelag” Félixa Dufour-Laperrièrea, intimno-povijesna, psihogeografska plovidba rijekom St. Lawrence.

Animafest ZAGREB / Arhipelag

“Ovaj nostalgični dugometražni film stanja u 12 tehnika ujedno je i memento za kolonijalizmom pogođeno starosjedilačko stanovništvo”, ističu s Animafesta.

U Galeriji SC  od utorka se može pratiti natjecanje VR animacije, koje traje do subote, svakoga dana od 11 do 19 sati, s devet radova, među kojima su i novi projekti Vladislava Kneževića (Aqualia) i braće Popović (Dislokacije).

Teatar &TD od 16 sati ugošćuje Natjecanje studentskog filma 3 u kojemu se predstavljaju “Iza zatvorenih vrata”, “Trešnjica na torti”, “Tri skoka do sreće”, “Generacijsko stablo”, “Autobusna linija 35A”, “Tuga voli društvo” i Mravinjak.

Kako se ističe, tu je i novi film Sunčane Brkulj “Kula” koji se izdvaja prepoznatljivim autoričinim horror vacui, dominantno srednjovjekovnim, ali eklektičnim arhitektonskim i likovnim senzibilitetom naslonjenim na glazbu psihodeličnog alt-indie sastava The Recks.

Od 18 sati Veliko natjecanje kratkometražnog filma 5 donosi možda i najjaču ovogodišnju koncentraciju kvalitete u raznolikosti: tu su premijera novog crno-bijelog metafilma Francka Diona “Ispod kože, kora”, groteskna tinejdžerska “Uskršnja jaja” koja dolazi s Berlinalea, urnebesna madmaxovska stop animirana satira na španjolsko društvo “Mad in Xpain”, rafinirana korejska “Salvia ima devet godina”, kaleidoskopsko-avangardna, ali na univerzalnoj priči utemeljena ruska “Sreća” i tajvanski triler/osvetnički horor “Noćni autobus”.

Animafest ZAGREB

Od 20 sati reprizira se prvi slot tematskog programa ljubavi “Kad smo se sreli” s filmovima Lotte Reiniger, Marie Paccou, Kirsten Lepore, Joanne Priestley, Konstantina Bronzita, Marte Pajek i drugih.

Program u &TD-u u utorak završava sa Svjetskom panoramom 3 s filmovima iz cijelog svijeta,  a s Jaimeenom Desaijem, indijskim autorom koji se obrazovao na slavnoj francuskoj školi La Poudrière, o njegovom diplomskom filmu “Ljubav u oblacima” razgovarat će Silvestar Mileta.

Kino Tuškanac danas će biti mjesto za dva panela osmog međunarodnog znanstvenog simpozija o animaciji Animafest Scanner. Rasprave kreću u 10 sati s pozvanim predavanjem Xaviera Kawa-Topora i panelom o animaciji i bioraznolikosti te se nastavljaju onim o animaciji u javnom prostoru.

Uz Kawa-Topora izlažu i Andrijana Ružić, Olga Bobrowska, Vicky Smith, Martina Tritthart, João Paulo Schlittler i Wayner Tristão Gonçalves. Ulaz je slobodan.

Za nešto mlađi uzrast u Tuškancu su od 17 sati bugarske bajke u izboru međunarodnog festivala animacije Golden Kuker iz Sofije, njih 10, od kojih se mnoge temeljena dječjim pjesmicama.

U 19 sati na  programu je dugometražni film “Cryptozoo” o veterinarki koja spašava mitološka bića boreći se protiv američkog vojnoindustrijskog kompleksa, a u 21 sat tematski blok “Plamena ljubav” s uratcima Animafestove pobjednice Yumi Joung, Rafaela Sommerhaldera, Špele Čadež, Michaele Pavlátove, Joška Marušića.

U utorak će se u Galeriji ULUPUH otvoriti i izložba “Iza kulisa 3” posvećena Velikom natjecanju kratkometražnog filma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!