SAD vraća Iraku 3500 godina staru pločicu s klinastim pismom

Kultura 28. srp 202113:17
AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Ilustracija

SAD je poduzeo korake povratka Iraku glinene pločice stare 3500 godina koja se smatra "ukradenim kulturnim blagom", priopćilo je u srijedu ministarstvo pravosuđa, objasnivši da je pločica napisana klinastim pismom ušla na američko tržište umjetnima na nezakonit način.

Glinena pločica veličine 15.2 centimetra s 12.7 centimetara sadrži fragmente “Epa o Gilgamešu”. Taj se ep smatra najstarijim književnim djelom na svijetu, nastao u praskozorje civilizacije, a prepričava avanture moćnog kralja Mezopotamije u njegovoj potrazi za besmrtnošću.

Američki trgovac umjetninama je kupio pločicu 2003. od jordanske obitelji nastanjene u Jordanu koja se bavi trgovanjem bliskoistočnim antikvitetima.

Godine 2007. ta je starina prodana za 50.000 dolara s lažnim papirima o njezinom porijeklu da bi je naposljetku 2014. od ugledne aukcijske kuće za 1,67 milijuna dolara kupio David Green, vlasnik lanca dućana Hobby Lobby, koji ju je izložio u Muzeju Biblije u Washingtonu.

Policija je u rujnu 2019. zaplijenila drevnu pločicu s tekstom na klinastom pismu, a savezni sudac je u ponedjeljak potvrdio da je zaplijenjena prema odredbama zakona o konfiskaciji.

U srpnju 2017. je presuđeno da Hobby Lobby mora Iraku vratiti više tisuća predmeta iz razdoblja Mezopotamije koji su ilegalno ušli u SAD.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.