Tenoru Filipu Filipoviću nagrada Ferdo Livadić

Kultura 30. ruj 202106:59 0 komentara
opera, kazalište, teatar, pjevač, pjevačica, glumac, glumica, kazališni, kazališna, publika, aplauz, pljesa, bis,
Photo by Gabriel Varaljay on UnsplashIlustracija

Tenor Filip Filipović pobjednik je 18. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić, koje se održava u sklopu 46. Samoborske glazbene jeseni, priopćio je organizator.

Nagrada za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora pripala je oboistu Antoniju Halleru za izvedbu skladbe Sonata za obou i klavir Josipa Kaplana.
Tako je odlučilo Prosudbeno povjerenstvo festivala u čijem su sastavu skladatelj Srećko Bradić, dirigent Tomislav Fačini, muzikologinja Ivana Kocelj, dirigent Zdravko Šljivac i oboist Branko Mihanović.

Nakon šest izvedenih recitala, kako je izvijestio organizator, jednoglasno je zaključeno kako Nagrada Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost ide Filipu Fulipoviću – umjetniku iz faha malobrojnih koji posjeduju natprosječne sposobnosti.

“Nesvakidašnji prirodni potencijal  i široka lepeza talenata dobivenih rođenjem, u spoju s dobrom školom i izvrsnom tehnikom, rezultiraju izvedbom koju odlikuje precizna i stabilna intonacija, fraza zadivljujuće dugog daha te slobodan zamah glazbene kreacije”, navedeno je u obrazloženju nagrade Filipu Filipoviću, u kojem se dodaje kako je to glazbenik kojem možemo prognozirati da će nagradu potvrditi velikom karijerom i uspjehom na međunarodnim opernim pozornicama.

Pobjedniku Filipu Filipoviću pripala je novčana nagrada u iznosu 15.000 kuna, četiri koncerta na festivalima Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Festival sv. Marka te Samoborskoj glazbenoj jeseni 2022., kada će za pobjednika novu skladbu napisati Tomislav Oliver.

U obrazloženju Nagrade Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora Prosudbeno povjerenstvo je istaknula kako je obol nacionalnom stvaralaštvu kao obvezatnom elementu recitala Antonio Haller dao počasno mjesto i upustio u proces otkivanja učenja interpretiranja nepoznatog, dugog i cikličkog djela iz jednog neafirmiranog skladateljskog opusa.

Istaknuto je i kako je izabrana skladba Sonata za obou i klavir Josipa Kaplana izvedena tehnički dotjerano, tonski raskošno, uz puno smisla za dramaturški razvoj.
Dobitniku Nagrade Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja pripalo je 7.500 kuna i koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2022. godine. Obje nagrade uručio je zamjenik gradonačelnice Grada Samobora Petar Burić.

Nakon proglašenja pobjednika u samoborskoj župnoj crkvi svete Anastazije održan je koncert prošlogodišnje laureatkinje, flautistice Lucije Stilinović, koja je uz klavirsku pratnju laureatkinje iz 2007. godine Zrinke Ivančić Cikojević nadahnuto praizvela skladbu Mirele Ivičević Chain Reaktion, posebno napisanu za Samoborsku glazbenu jesen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!