Osjet mirisa jedan je od najintenzivijih i bez njega bi doživljaj svijeta bio nepotpun. Toliko je bitan ljudima da znanstvenici kažu kako čak i partnera biramo osjetom mirisa, ali treba znati da na miris našeg tijela utječu namirnice koje konzumiramo.
1. Alkohol
Nije tajna da prekomjerna konzumacija alkohola može ostaviti traga na mirisu koji se širi oko vas. Pranje zubi neće biti dovoljno da se riješite tog mirisa jer se alkohol širi krvnim žilama i izlučuje izdisanjem zraka.
2. Rajčica
Zbog nekih tvari u svom sastavu rajčica može poprilično promijeniti miris vašeg znoja i promijeniti ga – nagore.
3. Riba
Ova namirnica sadrži velike količine vitamina A i to je dobro. No, neki tipovi ribe poput tune imaju mnogo vitamina B4 koji na tijelo konzumenta može prenijeti određenu količinu ribljeg mirisa.
4. Kupus
Kupus, brokula i cvjetača sadrže popriličnu količinu sumpora, a poznato je da sumpor ne miriši nimalo ugodno.
5. Vlaknaste namirnice
Hrana poput žitarica, oraha i sličnih namirnica poboljšava probavu ali stvara i plinove poput metana i CO2.
6. Češnjak
Svima je poznato da osoba koja konzumira češnjak ima specifično neugodan miris. To je zato što se kemikalije iz njega otpuštaju kroz znoj, a ne samo kroz usta.
7. Crveno meso
Zbog nemogućnosti da se brzo probavi crveno meso se dugo zadržava u želucu pa počinje proces truljenja koji nimalo ugodno ne miriši.
8. Kava
Kava podiže kiselost želuca i isušuje usta, a ako nema dovoljno sline u ustima bakterije se brže množe što dovodi do neugodnog mirisa.
9. Grašak
Zbog toga što je teško probavljiv grašak se nalazi na vrhu popisa namrinica koje stvraju plinove utijelu.
10. Duhan
Nikotin se iz tijela izlučuje ne samo zadahom nego i putem pora u koži. Pušača ćete vrlo lako prepoznati po karakterističnoom mirisu.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.