Kaki ili u prijevodu “hrana bogova” jako je ljekovit plod koji ima veliku nutrititivnu vrijednost i dobra prirodna ljekovita svojstva.
Kaki potječe iz Mandžurije i Japana odakle se proširio po cijelom svijetu kao “istočna zlatna jabuka”. U Europu ga je donio Marko Polo u 14. stoljeću.
Stručnjaci ga preporučuju kao antitusik, adstrigent, laksativ i stomahik.
Svježi plod ili sok kakija idealan je za liječenje bolesti crijeva (kronične konstipacije – zatvora, upalnih stanja i infekcija crijeva, poremećene probave) i bolesti želuca (kod prehlađenog želuca, gastroenteritisa, loše probave).
Koristi se i za liječenje hemoroida (sprečava tvrdu stolicu te djeluje povoljno na pražnjenje crijeva), bolesti jetre i žuči.
Kuhani plod kakija dobar je za liječenje proljeva (dijareje), a sušeni za liječenje suhog kašlja.
Cijeđeni sok kakija idealan je za kod liječenja visokog tlaka, a cvjetne čaške rabe se za liječenje bolesti živaca (umirujuće djeluje na živce) i štucavice.
List kakija rabimo kao dobar adstrigent (svojstvo stezanja tkiva), a mladi izdanci grana djeluju kao adstrigent i stiptik.
Sjeme kakija dobra je zamjena za kavu ako ga prepržimo i sameljemo u prah. Također, koristi se i kora ploda koja se može se sušiti, samljeti i upotrijebiti kao sladilo.
Inače, zanimljivo je da se od kakija radi i ljekovita rakija koja ima poseban aromatičan okus.
Više pročitajte ovdje.