5 savjeta za kuhanje savršenog mekog i tvrdog kuhanog jaja

Lifestyle 28. stu 201707:54 > 08:00
Morguefile

Kuhanje jaja jedno je prvih stvari koje učimo u kuhinji, no sam proces je pun sitnih malih trikova koje itekako mogu poboljšati okus ovih proteinskih bombica. Evo što trebate učiniti kada želite napraviti meko i tvrdo kuhano jaje.

1. Provjerite ljusku
Prije nego što stavite jaja u vodu, provjerite opnu ovog proteina. I najsitnije napuknuće na površini jajeta će u vrućoj vodi ‘eksplodirati’, pa će sadržaj jaja završiti u vodi, umjesto u ljuski.

2. Poslužite se žlicom

Lom ljuske izbjegnut ćete ako jaje uronite u vodu uz pomoć žlice, ili nekog drugog kuhinjskog pomagala. Izbjegavajte stavljanje jaja rukom jer biste se mogli opeći i refleksno ‘baciti’ jaja u lonac, što će dovesti do puknuća opne.

3. Kuhajte jaja sa sobne temperature
Hladna opna jaja i vruća voda se ne slažu, pa kad uronite jaje u vodu neka ono bude sa sobne temperature. Australski kuhar Curtis Sloane savjetuje da efekt sobne temperature možete postići ako jaje iz hladnjaka stavite pod mlaz vruće vode u trajanju od 30 sekundi.

4. Kuhajte sa štopericom
Za meko kuhano jaje, potrebno ga je termički obrađivati od četiri do šest minuta, ovisno o veličini jajeta, jačini vašega štednjaka i lonca kojeg koristite.

Tvrdo kuhano jaje treba se kuhati 10 do 12 minuta, a nakon vađenja iz lonca odmah prebaciti u vodu s kockicama leda kako bi se zaustavilo kuhanje i spriječio nastanak stvaranja neatraktivnog zelenog ruba oko žumanjka tvrdo kuhanog jajeta, piše punkufer