Loša kombinacija namirnica može izazvati umor, tromost, kao i probleme sa želucem te gomilanje i do nekoliko kilograma kroz godinu.
Osnovno je pravilo, pritom, da ne treba kombinirati namirnice u čijoj probavi sudjeluju različiti enzimi i treba im različito vrijeme za probavu, kao što su, primjerice, proteini i ugljikohidrati.
To bi, na primjer, značilo da ne treba kombinirati možda i najčešću kombinaciju na našim tanjurima – meso i krumpir ili meso i tjesteninu, ali ni uživati u nekim kombinacijama mesa s voćem.
Treba voditi računa i o jednoj od najčešćih pogrešaka koje radimo – da voće jedemo uz obrok umjesto deserta ili da nakon obroka pojedemo kolač. Voće nije dobro jesti ni nakon jaja, orašastih plodova, mlijeka, sira i jogurta, piše 24 sata.
Top 20 problematičnih kombinacija koje većina ljudi voli jesti
1. Banana i mlijeko
Ta kombinacija često stvara osjećaj težine u želucu. No, ako, baš volite frape od banana, odaberite zrelu bananu i dodajte kardamom ili muškatni oraščić koji će olakšati probavljivost frapea. Kravlje mlijeko možete zamijeniti bademovim, ili rižinim.
2. Tjestenina s rajčicom
Rajčice su kisele i mogu izazvati probleme ako se jedu s namirnicama bogatima i škrobom i ugljikohidratima. Problem može stvoriti i pizza, ili riža, odnosno slatki krumpir. Takva kombinacija izaziva povećani umor vrlo brzo nakon obroka.
3. Rajčice i krastavac
Dakle, omiljena ljetna salata nije dobar izbor. Naime, krastavac sadrži enzime koji ometaju apsorpciju vitamina C i nekih drugih korisnih sastojaka iz rajčice, pa će oslabiti njenu nutritivnu vrijednost.
4. Dinja i pršut
Iako je riječ o vrlo ukusnoj kombinaciji, dinja je puna voćnog šećera, pa u spoju s pršutom (koji sadrži proteine i masti) opterećuje želudac.
5. Svježe voće i jogurt
Mliječni proizvodi mogu djelovati kongestivno, mogu izazvati upale sinusa te pojačati simptome prehlade ili alergije. U kombinaciji s voćem ovi simptomi mogu postati još gori.
6. Lubenica i većina drugih namirnica
Lubenica se uglavnom sastoji od vode i uzrokuje razrjeđivanje želučanog soka. Upravo zbog toga može biti okidač za lošu probavu te slab imunitet crijeva i želuca. Također, vrlo brzo prolazi kroz naš probavni trakt, dok bilo koja druga namirnica može blokirati prolaz i uzrokovati zadržavanje lubenice predugo u želucu.
7. Vino i kolač
Alkohol podiže razine šećera u krvi i povećava proizvodnju inzulina, zbog čega će se velika količina šećera u desertu odmah pohraniti u masnim naslagama i dugoročno dovesti do nezdravog debljanja. Vino kon zumirajte s namirnicama s niskim glikemijskim indeksom, kao što je vlaknasto povrće.
8. Hamburger i pomfrit
Gotova hrana sadrži visoke razine masnoća, konzervansa i drugih kemikalija, koje u kombinaciji sa šećerom (škrobom) u krumpirićima, može dovesti do stvaranje citokina, koji mogu uzrokovati upalu i ubrzavaju proces starenja.
9. Tuna s majonezom
Velika količina masti u kombinaciji s proteinima može usporiti probavu. Zato koristite male količine masti i birajte suncokretovo, maslinovo ili kokosovo ulje, naročito dok kuhate povrće, žitarice i proteine. Uz masti najbolje ide zeleno lisnato povrće.
10. Omlet sa slaninom
Sve kombinacije proteina s proteinima, kao što su slanina i jaja, orašasti plodovi i jogurt ili sendvič od puretine sa sirom i slično, nisu preporučljive jer se proteini dugo razgrađuju te opterećuju probavni sustav.
11. Bijeli kruh s marmeladom
Takav je obrok prebogat šećerom i može biti okidač za prejedanje tijekom dana. Obogatite ga vlaknima koja će usporiti probavu i apsorpciju šećera, odnosno zamijenite bijeli kruh onim od cjelovitih žitarica, a marmeladu maslacem od kikirikija, koji sadrži masti i proteine.
12. Mesna štruca s pireom
Mesna štruca je dobar izvor proteina, no obiluje mastima i kalorijama. Pire-krumpir ima samo nekoliko grama vlakana, a dodate li mu maslac ili vrhnje, obrok će biti krcat zasićenim mastima. Kombinacija s manje kalorija, a više vlakana je pureća štruca s pireom od cvjetače.
13. Hrana općenito, s puno vode ili soka
Velike količine tekućine tijekom ili neposredno nakon obroka razrjeđuju probavne sokove i otežavaju probavu. Pijte vodu prije obroka, a tijekom obroka konzumirajte eventualno nekoliko gutljaja.
14. Crno vino i zelenu salatu ili ciklu
Izbjegavajte općenito crno vino i namirnice koje sadrže željezo, pogotovo ako ste vegetarijanac, pa željezo nadoknađujete kroz grah, tamno zeleno lisnato povrće i cjelovite žitarice. Tanin u vinu sprečava apsorpciju željeza.
15. Špinat na mlijeku, ili špinat s vrhnjem
Oksalati koje sadrži špinat (slično kao i repa, poriluk ili peršin) sprečavaju apsorpciju kalcija. Ako radite gustu juhu, kombinirajte špinat i spomenuto povrće s kokosovim mlijekom.
16. Mlijeko i čaj
Čaj može biti dobar za krvni tlak i cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava. Međutim, bjelančevine u mlijeku koje se nazivaju kazeini blokiraju učinak čaja kad se probavljaju zajedno.
17. Kruh i sir
Iako većina nas sir voli pojesti s malo kruha, treba imati na umu da se škrob iz kruha i proteini iz sira različito probavljaju, zbog čega kruh često stoji u želucu dulje nego što bi trebao i može – izazvati plinove.
18. Lazanje ili pizza
Organizam će imati puno posla da „u paketu“ probavi ugljikohidrate, mliječne proizvode, bjelančevine i kiseline iz rajčice te – škrob, što troši puno energije i može stvoriti probleme.
19. Limeta
Limeta blokira.
20. Žitarice i mlijeko
Kad su u pitanju žitarice i mlijeko, važno je kad ih jedete, kaže Marić Bulat. Odlična su kombinacija za doručak, kad je probavni sustav još svjež, jer će vas dulje držati sitima, piše 24 sata.