Koliko je opasno izbjeljivanje zuba

Lifestyle 05. svi 201809:10 > 09:13
Pixabay

Trend izbjeljivanja zubi već nekoliko godina raste, a time i nove učinkovitije metode izbjeljivanja i preparati preplavljuju tržište. No, koliko je opasno izbjeljivanje zuba i postoje li možda neke prirodne metode pomoću kojih možemo utjecati na boju zuba?

Biserno bijeli zubi neizostavni su dio težnje za postizanjem holivudskog osmjeha kod sve većeg broja ljudi. Mnogi stoga posežu za raznim preparatima i metodama izbjeljivanja zubi. Vrlo važna predispozicija za uspješnost postupka izbjeljivanja zubi je – zdravlje zubi.

Briga o higijeni zubi koliko god važna bila, ne može pobijediti ono što je genetika odredila. Boja zubi ovisi o genima koji određuju hoće li zubi imati žućkasti, sivkasti ili bjelkasti podton.

Stomatologinja dr. med. dent Josipa Todorić: S godinama zbog trošenja i vanjskih utjecaja zubi postaju tamniji. Tome pridonosi često konzumiranje crne kave, obojenih pića, zelenih čajeva i pušenje cigareta.

S obzirom na to da se tretmani izbjeljivanja zubi plaćaju, ljudi često međusobno dijele recepte za razne kućne pripravke koji bi trebali polučiti jednak uspjeh.

Poznati su kućni pripravci od soda bikarbona, limunskih sokova, jagoda s nekakvim dodacima, kurkuma, koji na neki način zapravo izbijele zube, ali ja bih više rekao da oni svojim abrazivnim djelovanjem maknu površinski sloj naslaga koji mi neminovno imamo na zubima i dobijemo taj osjećaj čistoće, smatra stomatolog Slaven Leko.

Izbjeljivanjem zubi neće se promijeniti boja ispuna ili boja krunica već samo boja tkiva.

Prije samog zahvata je zapravo potrebno se konzultirati sa stomatologom. Doktor će vas pogledati, pogledat će zube, zubno meso, odstraniti naslage plaka i kamenca, procijeniti jeste li vi kandidat za izbjeljivanje i koja metoda vama najviše odgovara. Doktoru je važno naglasiti ako imate preosjetljivost ili neke druge reakcije. Glavni sastojak svih sredstava za izbjeljivanje je vodikov peroksid i njih treba primjenjivati u strogo kontroliranim uvjetima.

Kod profesionalnih sredstava za kućno izbjeljivanje zapravo pacijentu napravimo individualne udlage u koje se stavi mala količina sredstva i to se koristi najčešće 30-ak min kroz 2 tjedna. A izbjeljivanje u samoj ordinaciji je dosta brža metoda i tu se koriste veće koncentracije aktivnih sredstava i obično je postupak gotov do sat vremena, kaže doktorica Todorić.

Postupak zapravo teče tako da se nanese gel s aktivnim sastojcima. Ostavi se da djeluje pod UV svijetlom 15 minuta. Zatim se postupak ponavlja. I tako 3 puta, piše HRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.