Ako držite stvari na pogrešnom mjestu – lakše se kvare

Lifestyle 25. lis 201810:37 > 10:42
Morguefile

Mnoge stvari se brže kvare, jer se zapravo čuvaju na pogrešnom mjestu. O tome često i ne razmišljamo, već ih ostavljamo automatski, iz navike.

Jaja

Neki jaja drže u hladnjaku, a neki na sobnoj temperaturi. Stručnjaci se slažu da jaja treba držati u hladnjaku, ali nikako u vratima. Ova namirnica je posebno osjetljiva na nagle promjene temperature, a zbog čestog otvaranja vrata mogu se mnogo brže pokvariti. 

Orašasto voće

Većina ljudi svoje orašasto voće drži u zdjelici na stolu, ali za bogatiji okus i duže trajanje treba ih čuvati u hladnjaku. Toplina ubrzava oksidaciju, a u hladnjaku će vaši lješnjaci i bademi duže zadržati vlažnost.

Parfemi

Umjesto u ormariću ili na polici, parfemi također trebaju stajati u frižideru jer tako duže mirišu. Parfemi s visokim udjelom ulja pokvare se nakon nekog vremena stajanja na svjetlu i toplini. Mirisi moraju biti daleko od prozora. Uvijek ih držite na hladnom i suhom mjestu.

Brašno

Brašno nikada ne treba držati na otvorenom. Ako je vrećica s brašnom otvorena, izložena je bakterijama koje mogu dovesti do kvarenja. Radije presipajte brašno u plastičnu posudu s poklopcem, piše azra.ba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.