Sol ipak nije tako loša? Evo zbog čega je korisna!

Lifestyle 31. ožu 201510:11 > 10:14
Morgue File

Sol, ozloglašena po svom utjecaju na zdravlje, pomaže u borbi protiv infekcija, pokazalo je novo istraživanje.

Unos više soli u organizam može pomoći tijelu da se izbori s infekcijama, pokazalo je novo istraživanje koje će potpiriti raspravu o dobrim i lošim stranama soli koja unesena u prevelikim količinama izaziva povećanje tlaka i slijedom toga povećani rizik srčanog i moždanog udara.

Sol je važna za metabolizam odnosno, ravnotežu tekućina u tijelu, formiranje kostiju, živčani sustav i probavu, a prema njemačkim i američkim znanstvenicima i za imunosni sustav.

Već je ranije poznato da organizam višak soli skladišti u koži a znanstvenici su utvrdili da se ioni natrija nakupljaju na mjestu kožnih infekcija izazvanih bakterijama kod ljudi i miševa.

Znanstvenici su, prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Cell Metabolism, pokazali na miševima da sol jača imuni odgovor.

“Skladišta soli omogućavaju koži da se obrani od mikroba”, kaže voditelj istraživanja Jonathan Jantsch s instituta za kliničku mikrobiologiju sveučilišta Regensburg.

Sol aktivira imunosne stanice markofage koji ubijaju uzročnike zaraze.

To otkriće ne treba koristiti kao izliku za povećanu konzumaciju soli, kaže Jantsch.

“Oni koji unose previše soli i dalje su izloženi riziku razvoja kardiovaskularnih poremećaja”, dodaje.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje unos do pet miligrama soli dnevno i ističe da smanjeni unos soli smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara.

Danas ljudi prosječno unose 10 miligrama soli dnevno.