Odsad ćete ovu hranu cijeniti još više

Lifestyle 16. svi 201516:57 > 16:59
MorgueFile/ilustracija

O važnosti namirnica poput voća i povrća ili začina za naše zdravlje znamo već dovoljno, ali znanstvenici su ustvrdili kako nam određene kombinacije ili načini obrade mogu osigurati još više koristi.

Rajčice za zdravlje srca

Likopen iz rajčica u nekim se studijama čak pokazao kao dobra prevencija protiv karcinoma, a termički obrađen odličan je za zdravlje srca. Razlog tome je to što zagrijani likopen pomaže organizmu da lakše apsorbira nutrijente pogodne za srce. Jedan od brzih načina dakle da učinite nešto dobro za sebe je da napravite umak s malo češnjaka na maslinovom ulju i poslužite uz tjesteninu.

Češnjak kao prevencija od karcinoma

Spojevi u češnjaku dokazano jačaju imunitet, ali i djeluju kao prevencija protiv zloglasnih karcinoma. Kako biste imali što više koristi od blagotvornih spojeva u češnjaku, poput alicina, nemojte ga pržiti odmah čim ga nasjeckate. Alicin inače ima antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Studija na Sveučilištu Pennsylvania potvrdila je da češnjak nakon sjeckanja treba stajati od 10 do 15 minuta prije prženja kako bi alicin počeo djelovati. Ukoliko nemate vremena čekati, napravite bruskete pa hrskavi kruh natrljajte češnjakom te dodajte svježu rajčicu i nekoliko kapi maslinovog ulja, piše tportal.

Zdrave masti pomažu apsorpciji vitamina

Maslinovo ili ulja avokada i kokosa odlična su kombinacija uz crveno, zeleno i žuto povrće i voće jer povećavaju količinu topljivih vitamina poput A, E i K. Ovi su vitamini pak važni za vid, imunitet i štite od moždanog udara te osteoporoze. Glasnogovornica American Dietetic Associationa, Cynthia Sass, objašnjava za magazin Prevention kako su zdrave masti poput transportnih kola za tu skupinu vitamina te će ih zbog njih više stići na odredište.

Više kalcija dobit ćete uz sok od limuna

Pripremate li juhu od piletine, organizam će apsorbirati više kalcija ako dodate jelu malo soka od limuna, rajčice ili primjerice octa. Bilo koji kiselkasti sastojak pomaže apsorpciji kalcija iz namirnica za čak 64 posto. Rezultati su to studije s Harvarda i bostonske bolnice Beth Israel. Sezona roštiljanja samo što nije počela pa idući puta marinirajte rebarca u umaku baziranom na octu.

Marinirajte meso za dodatnu sigurnost

Kad smo već kod roštiljanja i mariniranja mesa, od njega možete imati dodatnu korist. Jaka vatra na kojoj se peče meso može uzrokovati kancerogene spojeve poznate pod kraticom HCA, ali mariniranje može pomoći. Znanstvenici na Institutu Lawrence Livermore otkrili su da umak u kojem su smeđi šećer, maslinovo ulje, jabučni ocat, češnjak, senf, sok od limuna i sol smanjuje opasnost od HCA za 99 posto ukoliko se meso marinira minimalno četiri sata. Odnosilo se to na mariniranu piletinu koja se pekla na roštilju oko 20 minuta. Ružmarin je također poznat kao odličan saveznik protiv HCA spojeva pa ga slobodno stavite direktno na burger.

Režite hranu na veće komade

Kada spremate ostatke hrane ili je želite unaprijed narezati da biste kasnije imali manje posla, režite je na veće komade kako biste očuvali hranjive sastojke. Roberta Larson Duyff, autorica knjige American Dietetic Association Complete Food and Nutrition Guide, smatra da se tako u hrani zadrži više vitamina C.