Zašto Kinezi jedu štapićima?

Lifestyle 02. kol 201517:13 > 03. kol 2015 08:29
REUTERS/Jason Lee

O nastanku štapića koje Kinezi, ali i drugi azijski narodi koriste tijekom jela, postoje mnoge legende, ali se pravo objašnjanje krije u kineskim običajima.

Štapići kao pribor za jelo su se prvi put pojavili tijekom dinastije Šang, između XVI i XI stoljeća p.n.e. Jeftine izrade i laki za rukovanje brzo su se odomaćili u Kini, a zatim i u većem dijelu Azije.

Prema jednoj legendi, štapiće je izmislio prvi kineski car Ju Veliki koji je, strahujući da bude ubijen, zabranio upotrebu noževa i viljušaka. Jednom prilikom je bio toliko gladan da nije mogao pričekati da se jelo ohladi te je iščupao dvije grančice s kojima se poslužio kao hvataljkom. Hladnom oružju – noževima i viljuškama, tako nije bilo mjesto na stolu. Korišćenje štapića upućuje na blagost i dobronamjernost.

Iako se svi povjesničari ne slažu oko porijekla štapića, jedno je sigurno – jako su korisni za one koji ih redovno upotrebljavaju. Naime, njihovim rukovanjem pokreće se više od 30 zglobova i 50 mišića na prstima, šakama i rukama.