Namirnice koje nas mogu ubiti, a da to ni ne znamo

Lifestyle 09. sij 201619:22 > 19:26
Morguefile

Ponekad je dovoljno zaviriti u svoju kuhinju, a da već "riskirate" svoj život. Koštice jabuka i višanja, sadrže cijanovodičnu kiselinu pa pripazite da ne pojedete veću količinu. A ni breskve i marelice nisu tako bezopasne.

Krumpir
U listovima, stabljikama i klicama krumpira nalaze se glikoalkaloidi koji se mogu pojaviti i u samom krumpiru ukoliko predugo stoji, a poglavito ako stoji na svjetlu. Glikoalkaloidi izazivaju grčeve, dijareju, a ponekad čak i komu i smrt. Izbjegavajte krumpire sa zelenkastim mrljama.

Rajčica
Stabljika i lišće rajčice sadrže alkalne otrove koji izazivaju bolove u želucu. Isti učinak ima i rajčica koja nije zrela.

Muškatni oraščić
Muškatni oraščić ima halucinogena svojstva. Samo 6 grama dovode do konvulzija, a 8,5 do epileptičnih napadaja. Cijeli oraščić može uzrokovati privremenu psihozu i tešku anksioznost.

Bademi
Gorka vrsta badema sadrži velike količine cijanovodika. Sedam do deset takvih sirovih grokih badema može izazvati probleme sa zdravljem kod odraslih, a za djecu ta količina može biti i fatalna.

Sirovi med
Sirovi med često sadrži grajanotoksin koji izaziva vrtoglavicu, slabost, mučninu i povraćanje u trajanju od 24 sata.

Tunjevina
Kod tune je problem u živi koju riba apsorbira. U ljudskom organizmu prolazi kroz bubrege ili dolazi do mozga što ljude može dovesti do ludila.

Rabarbara
Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu koja uzrokuje kamenac u bubregu. Fatalna količina iznosila bi 5 kilograma, piše Life Content.