Britanci se raspisali o jednom našem kraju: Najbolje čuvana tajna Hrvatske puna je plaža, idealna za odmor

Lifestyle 21. svi 202420:10 0 komentara
Pexels

Istra nije velika. Vožnja od Savudrije, najsjeverozapadnijeg mjesta u Hrvatskoj, do Medulina na južnom vrhu poluotoka traje samo jedan sat. Ovo nije odredište gdje se trebate brinuti o dugim putovanjima. "Jednostavno odaberite jedan grad i jedno odmaralište (ili vilu) i smjestite se na tjedan dana. Sve drugo je nadohvat ruke.", piše Telegraph.

Kutak Hrvatske kojim je britanski Telegraph ostao oduševljen, Istra, ne prestaje privlačiti nove posjetitelje.

Kako piše ugledni portal, nama dobropoznat poluotok usprkos moru turista odiše autentičnošću.

Istra se može pohvaliti s preko 320 kilometara obale; dvije trećine na otvorenom Jadranu, a ostatak na zaštićenim vodama Kvarnerskog zaljeva.

Pula

Iako Pula nije glavni grad Istre (Istarske županije; tu ulogu ima Pazin, u srcu poluotoka), njezin je najveći grad. S ovom veličinom dolazi određena veličanstvenost – mnogo toga se odnosi na antički svijet. Nije pretjerano tvrditi da je pulski rimski amfiteatar najveća takva građevina osim Koloseuma; arena od medenog kamena, impresivno čvrsta, građena od 27. godine prije Krista do 68. godine. Još uvijek je u upotrebi, kao mjesto za koncerte (ovo ljeto će svirati Dua Lipa, Lenny Kravitz i Simple Minds). Ali pulska Arena nije usamljeni povijesni relikt. Augustov hram s korintskim stupovima, izgrađen u isto vrijeme i dalje ponosno stoji kao fokalna točka Trga Forum.

U Kandlerovoj ulici ima barova i kafića, a Muzej suvremene umjetnosti Istre ima intrigantnu zbirku radova hrvatskih umjetnika – ali Pula je prometna luka i teško da ćete htjeti ostati cijeli odmor.

Pula je također ulaz u Brijunsko otočje, arhipelag od 14 čudesno netaknutih dijelova slagalice, koji je sada zaštićen kao nacionalni park – do kojeg se lako stiže 10-minutnom vožnjom trajektom iz Fažane. Najveći otok, Veliki Brijun, također se vezuje za rimsko doba. Vila iz prvog stoljeća prije Krista čeka iznad plaže u prekrasnom zaljevu Verige.

#related-news_0

Jugozapad

Mnoštvo je mjesta za lagani odmor u pulskoj orbiti. Medulin je jedan od njih, smješten blizu mjesta gdje poluotok završava na rtu Kamenjak.

S druge strane Pule, Rovinj je jedan od hrvatskih jadranskih dragulja. Istaknuto venecijanskog naslijeđa (bio je dio venecijanskog trgovačkog carstva od 1283. do 1797.), do vrhunca u blijedom zvoniku crkve sv. Eufemije na brdu.

Oni koji traže još veću sofisticiranost možda će poželjeti pogledati (samo) u unutrašnjost, u Bale – gdje je velik broj vinograda, maslina, vinarija. Mnoga mjesta prodaju kutak raja i spajaju luksuz s autentičnim krajolikom. Tako ćete u unutrašnjosti pronaći smještaje u kojima uživati u spa tretmanima, gurmanskoj hrani i sličnom.

Sjeverozapad

Gornja polovica zapadne hrvatske istarske obale – iza točke gdje rijeka Pazinčica ulazi u Jadran u Limskom zaljevu nalik fjordu – nije ništa manje idilična od donje. Ovdje niz turističkih gradova krasi obalu bez velike gužve. Poreč, najveći, još je jedan izbjeglica iz srednjovjekovne Venecije – toliko da, kao i Rovinj i Pula, nudi trajektnu uslugu do La Serenissime. Doista, mogli biste osjetiti da ste već u San Marcu, u labirintu ulica koje se rasprostiru oko Eufrazijeve bazilike iz šestog stoljeća, koja je na popisu UNESCO-a.

Dalje na sjeveru, Novigrad i Umag grle vodenu liniju u fotogeničnoj izmaglici. U jednom i u drugom postoje hoteli, iako je moguće odsjesti i malo u unutrašnjosti, u nekoj od brojnih luksuznih vila koje krase ovdašnji krajolik.

Istok

Nikada ne biste mogli opisati jadranski rub poluotoka kao zid od sivog betona, ali hrvatska Istra postaje još manje razvijena tamo gdje obala skreće prema sjeveru, te prolazi duž Kvarnerskog zaljeva. Ovdje se regija vraća u rustikalno carstvo malih sela, ali dok je smještajnih mogućnosti manje, udobnost je još uvijek moguća. Mošćenička Draga možda je najljepša točka s ove strane zemljovida, njen pitomi komadić naselja zarobljen na plimi i oseci planinskog lanca Učke.

Ako ste unajmili automobil, istočna strana poluotoka nudi dobar razlog za istraživanje. Pazin, regionalna prijestolnica, u čvrstim utvrdama svog kaštela čak u 10. stoljeće – i gleda prema dolje, u klanac što ga stvaraju tokovi Pazinčice, kroz vapnenac koji je u podlozi grada. Dalje sjevernije, Buzet je poznat tartufima i originalnoj aktivnosti za cijelu obitelj – lovu na cijenjene “gljive od zlata.”

Zabačeni istok

Točnije, krajnji istočni rub poluotoka, uključujući i Mošćeničku Dragu, zasebna je Primorsko-goranska županija. Ali udaljenosti su toliko zanemarive, a područje tako šarmantno da ga nema smisla ignorirati. Opatija, osim na mjestu gdje se poluotok uvlači u glavni hrvatski torzo, otmjeno je ljetovalište od 1873. godine, kada je u to područje stigla željeznica iz Beča – dovozeći vagone pune dobrostojećih turista koji su tražili okrepljujući morski zrak. Mnoge raskošne gradske kuće datiraju iz tog vremena.

Samo 15-ak kilometara u smjeru istoka, ali što je najvažnije, istočno od gornje točke Kvarnerskog zaljeva, nalazi se Rijeka. Kao treći po veličini grad vrvi sadržajem. Telegraph ističe kako se isplati pogledati ribarnicu na koju mještani trče po dnevni ulov te još jednu impozantnu utvrdu, Trsatsku gradinu, koja je od 13. stoljeća bila čuvar luke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

#related-news_1

#related-news_2

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!